Blog

TRIBOO HELPT MEE MET VERDUURZAMING EN CO2 REDUCTIE BIJ REDESIGN CIRCULAIRE INRICHTING HOOFDKANTOOR MOVARES

Movares is een toonaangevend ingenieursbureau met haar hoofdkantoor in Utrecht. Zij is voorloper van het eerste uur als het gaat over een duurzame bedrijfsvoering en ontving als eerste bedrijf in Nederland het Zero Waste Certificaat. Begin 2022 stelde Movares de vraag aan TRIBOO om haar kantoor met 550 werkplekken verdeeld over 5 etages aan te passen naar een Hybride werkomgeving.

Aimee Baars is de ontwerper en is van jongs af aan al persoonlijk gemotiveerd om duurzaam te leven. Lang voordat recycling en hergebruik van meubelen een trend werd struinde ze kringloopwinkels af op zoek naar verborgen schatten die ze in haar eigen leefomgeving weer een plekje gaf. Deze levenshouding hebben veel werknemers binnen Movares ook. Een zo duurzaam mogelijk interieur was dus een vanzelfsprekendheid waar in alle aspecten van het kantoor actief op gestuurd is.

Eén van de hoofdpijlers in de inrichting is duurzaamheid in de breedste zin van het woord; Movares vindt het belangrijk dat de duurzame ambities binnen projecten en opdrachten (extern) ook intern worden uitgedragen. Het interieur, iedere dag zichtbaar voor werknemers en klanten, vormt daar een belangrijk onderdeel in. Je kantoor geeft een eerste indruk. Het streven was dus zoveel mogelijk van het interieur duurzaam te laten produceren, niet alleen qua materiaalgebruik, maar ook qua maakproces. Dit is goed gelukt met ondersteuning van TRIBOO.

Het ontwerpproces begon met een inventarisatie van wenselijke werkplekken in het kader van het nieuwe werken post-corona; hoe ziet de toekomstige werkdag van een Movares werknemer eruit? Zijn het flexwerkplekken, of zit hij/zij elke dag op dezelfde plek? Wat voor type vergader/ontmoetingsruimtes heb je nodig? Hoe maken we onderscheid tussen verschillende ruimtes? Uiteindelijk leidde dit tot een zoneringskaart met zones bruis-ruis-rust. Bruisplekken zijn de ontmoetingsplekken met de meeste rumoer en rustplekken zijn de stiltezones, waar men in stilte kan werken. Er konden niet te veel structurele veranderingen binnen het kantoor plaats vinden, zoals de verplaatsing van wanden en vervanging van vloerbedekking. Dit betekende voor Aimee dat ze voortbouwde op het bestaande en haar keus in kleuren en materialen daarop afstemde.

Het is een intensief, maar leerzaam proces geweest om te komen waar we nu zijn met het interieur, aldus Aimee. Hoewel zij vooral als ontwerper aan boord was, heeft zij uiteindelijk een grote rol gehad in proces en uitvoering, samen met het facilitair management. Alle meubelstukken zijn tot in detail uitgedacht en ontworpen zoals de soft seating elementen die je in verschillende configuraties kunt opbouwen en de tribunes van 1.20m breed met wieltjes om modulair in te zetten in het hele kantoorgebouw. Zo kan het interieur de komende jaren aangepast worden afhankelijk van veranderende werkstijlen- en vormen.

Toegepaste circulaire producten:

• 250 bestaande tussenschermen opgehoogd, voorzien van akoestisch materiaal en opnieuw gestoffeerd.

Bij de herinrichting is gebruik gemaakt van bestaande duo bureaus. In de nieuwe setting zijn geluidswerende en absorberende elementen aan de bestaande tussenschermen toegevoegd en in een nieuw jasje gestoken. De schermen zijn opgehoogd en opgedikt met duurzaam akoestisch isolatiemateriaal en vervolgens opnieuw gestoffeerd met een hoes eromheen. De stof op basis van natuurlijke vezels.

• 18 modulaire bank configuraties

Bij de nieuwe inrichting zijn er verschillende werk- en overlegvormen bedacht. Op de verschillende vloeren zijn 3- en 4 zits modulaire bankconfiguraties geleverd. Mochten de behoeftes na verloop van tijd veranderen kunnen de banken zeer eenvoudig anders samengesteld worden.

• 24 verrijdbare Tribune elementen gemaakt van #GREENGRIDZ

In de Coffee Break Outs zijn verrijdbare tribune elementen geleverd waarbij 60% minder materiaal is gebruikt dan traditionele tribunes gemaakt van massieve panelen.

• 28 vergadertafels gemaakt van bestaande Vitra onderstellen in combinatie met circulaire #GREENGRIDZ tafelbladen.

bestaande onderstellen werden opgeknapt en verbonden met de circulaire #greengridz tafel waardoor er weer een hele “nieuwe” tafel ontstaat.

•     150 second life monitorarmen

Waarom nieuw als er magazijnen vol bruikbare monitorarmen beschikbaar zijn?

• 126 akoestische wandelementen

Bij een prettige en aangename werkomgeving hoort ook een evenwichtige akoestiek. Wandvullende akoestische panelen zijn aangebracht om in bepaalde gebieden de akoestische kwaliteit te verbeteren.

• 66 akoestische hangpanelen

In de kantoortuinen zijn op verschillende plekken akoestische hangpanelen van gerecycled pet vilt toegepast om een gevoel van separatie te creëren.

• 775 duurzame en ergonomische bureaustoelen inclusief 10 jarig onderhoudscontract

Op basis van verschillende wensen, eisen en duurzaamheidsambities is gekozen voor een bureaustoel van Interstuhl. 10 jaar lang voert TRIBOO een APK uit om de levensduur te verlengen en het prettig gebruik te waarborgen.