Blog

TRIBOO EN VANHIER BRENGEN SAMEN CIRCULAIR TAFELBLAD AFGEWERKT MET BIOLAMINAAT VAN LOKALE NATUURLIJKE RESTSTROMEN OP DE MARKT – DE #GREENGRIDZ VAN HIER

TRIBOO en VanHier, twee innovatieve bedrijven van het eerste uur, introduceren een spectaculair lokaal product op de Nederlandse meubelmarkt. Het circulaire tafelblad #GREENGRIDZ VanHier. De perfecte combinatie van een lichtgewicht bladconstructie en een gezonde afwerking met een biolaminaat gemaakt van natuurlijke afvalreststromen uit de agrarische sector en vezelteelten als maaisels van gras, riet, rozen, lisdodde, freesia bladeren en sorghum.

Het resultaat van deze duurzame samenwerking liegt er niet om. Beide producten worden lokaal geproduceerd. Het #GREENGRIDZ paneel wordt gemaakt in Zevenhuizen met tussen de 60 en 90% minder materiaal en 60% minder CO2 uitstoot dan traditionele meubelpanelen als spaanplaat en multiplex. Het biolaminaat wordt gemaakt in Bleiswijk en is een 100% natuurlijk, dun en thermisch vormbaar materiaal wat wordt toegepast als meubelafwerking met een decoratief effect waarbij de vezels zichtbaar blijven.  Een belangrijk ingrediënt van het laminaat is cellulose van olifantsgras. Olifantsgras kan ieder jaar worden geoogst en slaat per hectare vier keer meer CO2 op dan bomen.

De eerste tafelbladen in de collectie zijn leverbaar in een afmeting van 60x60 en 80x80cm in zowel een vierkant als een ronde vorm en diverse diktes. De afwerking bestaat standaard uit 6 natuurlijke kleur coatings, grijs/bruin, olijf groen, ijs blauw, zee blauw, linnen wit, sneeuw wit en oud roze.

Beide bedrijven hebben ambitieuze doelstellingen om samen impact te maken bij het reduceren van de 11.000.000.000 kilo meubilair die jaarlijks in Europa als fast furniture wordt weggegooid en voor 90% wordt verbrand. Er is nog een weg te gaan maar belangrijke stappen om verder te kunnen groeien zijn reeds gemaakt.

Een belangrijke stap is vorig jaar gezet met het sluiten van de grondstoffenkringloop voor de #greengridz bureau- en tafelbladen. Aan het einde van de levensduur kan het blad, inclusief afwerking, worden terug gegeven aan TRIBOO. Het blad wordt vervolgens middels een pyrolyse proces geupcycled tot hoogwaardige koolstof die gebruikt wordt als grondstof voor water- en luchtfilters. Zo wordt het blad voor 100% hergebruikt en keert het afval uit de meubelindustrie terug als een nieuwe grondstof en product op de markt. De stap die nu dit jaar is gezet met de biobased afwerking van VanHier, is een natuurlijke en gezonde afwerking welke op zichzelf aan het einde van het leven kan worden gecomposteerd,  gerecycled en weer kan worden hergebruikt in het eigen productieproces. De volgende stap waar nu aan gewerkt wordt zal zijn om het laminaat in grotere maten te kunnen leveren zodat TRIBOO er grotere tafels en bureaus mee kan gaan afwerken.

Beide ondernemers bruisen van de energie en werken samen aan een toekomst zonder afval. Marc van der Heijden, oprichter en directeur, van TRIBOO en Klaske Postma, oprichter en directeur, van VanHier willen samen de transitie naar een circulaire economie en maatschappij zonder afval voor iedereen versnellen door het vandaag al beschikbaar te maken voor toepassingen op kantoren, winkels, hotels en scholen.  

NATUUR: RIETMAAISEL

De invloed van teveel stikstof op de natuur is groot: riet gedijt daar goed op, maar daaronder lijden zeldzame blauwgraslanden, trilvenen en veenmosrietlanden. Natuurgebieden, waaronder De Nieuwkoopse Plassen, raken kenmerkende planten en dieren kwijt. Daarom wordt er door Natuurmonumenten van augustus tot en met april gemaaid en is het hele jaar bezig het af te voeren via de watergangen. Jaarlijks komt er uit de Nieuwkoopse Plassen zo’n 6000 ton rietmaaisel vrij wat grotendeels wordt gecomposteerd. Rietmaaisel bevat ten opzichte van grasmaaisel wat meer lignine waardoor het een mooie grondstof is voor bouwmaterialen.

OPENBARE RUIMTE: GRASMAAISEL

Het grasmaaisel is afkomstig van Waterschap Hollandse Delta, ze voeren jaarlijks meer dan 10.000 ton maaisel af. Dit gaat voornamelijk naar de composteerder, maar het waterschap wil dit hoogwaardiger inzetten en verwaarden. Het gras wordt verhakseld tot bruikbare vezels.

TUINBOUW: FREESIA-BLADEREN

De freesia is een knolgewas en wordt jaarrond in kassen geteeld voor de bloem. Na het planten van de knollen groeien hier eerst bladeren uit en later een hoofdsteel en twee tot drie zijstelen die geoogst worden in het knopstadium. De gedroogde blad- en steelresten worden tot balen geperst en vormen zo een droge reststroom van circa 60 ton per jaar wat wordt afgevoerd. Een mooie, schone grondstof voor de panelen.

TUINBOUW: ROZENAFVAL

Jaarlijks wordt 140.000 ton tuinbouwafval in de regio Greenport West-Holland verbrand of gecomposteerd. Bij het sorteren van rozen door de kweker ontstaat snijafval en uitval. Alle delen van de roos kunnen in het biolaminaat worden verwerkt, een schaalbare oplossing.

VEZELTEELT: LISDODDE

Lisdodde is een natte teelt die helpt om bodemdaling in het veenweidengebied te reduceren en draagt bij aan een duurzame landbouw met minder uitstoot van broeikasgassen. De uitstoot van broeikasgassen door veenbodems in Nederland wordt geschat op 5 tot 6 megaton CO2 equivalent per jaar. Dit bedraagt 2-3 % van de totale uitstoot van Nederland. Bovendien bieden natte teelten kansen als extra verdienmodel voor de boeren in de veenweidegebieden. Lisdodde is een lichte en luchtige vezel, geschikt als sterke vezel voor de biolaminaat.

VEZELTEELT: SORGHUM

Sorghum wordt voornamelijk geteeld in Afrika, Midden Amerika en Zuid Azië. Er is ook een sorghum-soort die het in Nederland goed doet. De zaden van het gewas zijn eetbaar, je kunt er bier van brouwen, het is in te zetten als veevoer en plaatmateriaal. De wortels schieten diep de bodem in, waardoor het bodemleven kan regenereren. In Nederland is het gewas geschikt als rotatie gewas en lijkt qua teelt het meeste op mais.

VEZELTEELT: OLIFANTSGRAS

Een belangrijk ingrediënt in het biolaminaat is cellulose dat middels een duurzaam proces ontsloten wordt uit olifantsgras. Dit gras wordt ook wel miscanthus genoemd en is één van de veelbelovende bouwgewassen. Olifantsgras kan ieder jaar worden geoogst en slaat per hectare vier keer meer CO2 op dan een hectare bos.