voorbeelden uit de circulaire economie

TRIBOO model voor grondstoffen verwaarding elimineert verspilling en levert geld op!

Gooit u overtollige niet circulairekantoor inventaris nog steeds weg? Staan uw meubelen te verouderen in de opslag?Bent u het zat om met schimmige handelaren te moeten onderhandelen over de waarde van uw inventaris?

Vragen waar Kitty Sluisman, facility manager bij Sweco Nederland regelmatig mee geconfronteerd werd en geen renderend antwoord op kreeg. Kitty verteld: ”Ik heb één van de leukste banen van dit bedrijf. Ik kom op alle locaties, heb contact met heel veel collega’s en werk in een zeer dynamisch vakgebied”.

Binnen Sweco is er op huisvestingsgebied de laatste jaren veel veranderd, zowel qua inrichting en uitstraling. Er zijn bewuste keuzes gemaakt voor wat betreft vestigingslocaties. Dat betekende dat we veelvuldig kantoren hebben moeten leeghalen om te verhuizen of om klaar te maken voor verbouw en herinrichting.Voorheen deden we dit altijd met een verhuizer, dat was logistiek gezien eenvoudig en werkte snel. Goed meubilair ging naar een externe opslag om op een later moment in te kunnen zetten. Meubilair dat we niet meer wilde inzetten werd verkocht onder medewerkers en de rest ging naar de stort. Zo waren we best goed bezig, vonden we toen.

Samen met TRIBOO hebben we dat proces een jaar geleden nog eens goed bekeken en doen we dat nu heel anders. En eerlijk,logistiek gezien nog net zo eenvoudig en snel. Met veel lagere kosten en  opbrengstenstromen die we voorheen niet hadden.Maar nog belangrijker: veel duurzamer.

De eerste stap in de aanpassing van het proces, was de externe opslag onder de loep nemen. Daar ging maandelijks ongemerkt best wat geld naartoe. Een grote opruimactie heeft geresulteerd in het feit dat we nu geen externe opslag meer hebben. Het meubilair wat esthetisch en functioneel nog goed was is heringezet op onze locaties; de rest is afgevoerd.

En nee, niet rucksichtslos in een container naar de stort, maar vanuit de opslag gescheiden in monostromen van grondstoffen (voorheen afval). Die monostromen zijn vervolgens naar het re- en upcycling bedrijf gebracht waar ze direct konden worden verwerkt. De opbrengsten van onze waardevolle grondstoffen kregen wij retour gestort op onze rekening van TRIBOO. Waar de verhuizer en opkopers vaak een niet transparant dubbelbusinessmodel hanteren (stortkosten in rekening brengen zonder de eventuele grondstofopbrengst te verrekenen), kwamen deze nu rechtstreeks onze kant op.

Dit scheiden aan de bron voeren we nu overal door, bij leeghalen/opruimen van locaties of ruimtes en archieven. De verkoopacties onder onze medewerkers houden we er wel nog steeds in; daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt en feitelijk is dit toch de meest duurzame manier van ‘afvoeren’. Met de grondstoffen verwaarding aan de bron zijn onze verhuiskosten aanzienlijk gedaald en doen we dit nu op een duurzame manier.

We zijn ook gestart om van ons eigen afval circulaire kantoorinrichting en producten te maken. Ons doel is ZERO WASTE en er voor zorgen dat onze grondstoffen niet belanden op de stort of in de verbrandingsoven. Wij hebben hier een start mee gemaakt door onze afvalscheidingsstations te maken van onze eigen papier- en karton afval. Wij willen een circulaire koploper zijn en impact maken bij de realisatie van de afval loze maatschappij! Wij zijn Sweco; meest benaderbare en betrokken partner met erkende expertise.

 

 

Direct aan de slag!

Wordt ook een circulaire caretaker en innovator. Ontvang 5 stappen die je morgen kunt nemen om circulariteit te verwerken in je bedrijfsvoering.

Dank u wel! Wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Oeps! Er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.
alle artikelen