BlogTRIBOO – DE WAAROM VAN DE CIRCULAIRE KOPLOPER KITTY SLUISMAN

TRIBOO – DE WAAROM VAN DE CIRCULAIRE KOPLOPER KITTY SLUISMAN

Ik vind het belangrijk om een steentje bij te kunnen dragen aan een gezonde en duurzame toekomst, voor onszelf maar zeker ook voor de volgende generaties. We zijn dat eigenlijk gewoon verplicht. Als dochter van een antiquair heb ik duurzaamheid op een zekere manier wel vanuit huis meegekregen. Juist antieke spullen zijn duurzaam, ze behouden hun waarde en schoonheid vanuit de zeldzaamheid en de esthetiek. Deze spullen blijven al eeuwenlang circuleren, ze blijven in families of gaan naar een andere liefhebber. Ze verdwijnen in ieder geval maar zelden op de afvalberg. Zo kies ik zelf het liefst voor mooie antieke objecten, waar ik heel lang met veel plezier naar kijk. Antieke spullen zijn altijd, door lang vervlogen technieken handgemaakt. Daarmee haal je een stukje vakmanschap van vroeger in huis; ik vind het prachtig. Hoe anders is dat met meubilair dat je bij de welbekende meubelzaken kan kopen, dat vaak na een korte periode vervangen wordt door weer een nieuw exemplaar.

Vanuit mijn nieuwsgierigheid naar nieuwe toepassingen, ben ik me steeds meer gaan interesseren voor duurzaamheid en circulariteit. En hoe gaaf is het dan als je hier vanuit je eigen functie mee aan de slag kunt? Er valt nog zo veel te leren over circulariteit en duurzaamheid. De techniek erachter is erg indrukwekkend en verrast mij elke keer weer (“ooooh, kan dat ook allemaal?”). Het hele proces, van bedenken tot ontdekken en het dan ook daadwerkelijk toepassen binnen je bedrijf, geeft mij altijd weer een gevoel van trots. De transformatie om te denken in waarde in plaats van kosten, je kantoor te zien als een grote grondstoffenbank in plaats van een gebouw met spullen die na jaren ergens op de stort verdwijnen, levert mooie inzichten op.

Als facilitair manager ben ik veel bezig met een gezonde en veilige werkomgeving voor onze medewerkers. En ook binnen die context heb ik al aan diverse mooie projecten op gebied van circulariteit mogen werken. Een paar voorbeelden:

VAN LEERPOT TOT SCHAAP

Voor Sweco is een eigen plantenpot ontwikkeld, gemaakt van oude koelkasten en restafval. De allereerste pot was door een foutje in het productieproces grotendeels verzakt en eigenlijk als mislukkeling bestempeld. Ik vond hem geweldig: deze verzakte plantenpot staat voor mij synoniem voor een lerende organisatie en staat nu als eyecatcher in de ontvangstruimte. Omdat de witte potten met grijze pootjes zo op een schaap lijken, noemen we ze nu ook zo.

VAN KROKET TOT COMPOST

Omdat er wekelijks toch ongemerkt redelijk wat gft met de afvalverwerker meeging, hebben we bedacht dat dit ook anders moest kunnen. En dat is gelukt: de derving vanuit de bedrijfscatering, koffiedroes, de fruitschillen, het bioplastic e.d., alles dagelijks onze eigen composteermachine in en komt er 24 uur later uit als compost. Compost, dat door onze medewerkers en klanten gebruikt wordt in hun eigen tuin.

VAN UNDERGROUND CAVE TOT INNOVATIERUIMTE

In de kelderruimte van onze locatie in De Bilt zat lange tijd een vergaderzaal, inspiratieloos door het weinige daglicht en het ouderwetse meubilair. Op zich een prachtige grote ruimte, maar deze werd door de inrichting en uitstraling alleen gebruikt als er echt geen andere mogelijkheden waren. En hoe anders is dat nu? De ruimte is inmiddels ingericht als innovatieruimte met van afval gemaakt meubilair wat je kunt neerzetten in vele inspirerende vormen, moswanden die uitnodigen tot aanraken, een wolkenkast, overal whiteboards, relaxte loungestoelen etc. etc. Eigenlijk is er overal waar je kijkt wel iets nieuws te ontdekken. De ruimte is inmiddels populair en wordt op vele manieren en voor veel verschillende soorten bijeenkomsten ingezet.

SWECO ONTWERPT EN ONTWIKKELT DE DUURZAME STEDEN VAN DE TOEKOMST

Dat zie je terug in onze prachtige projecten, maar ook in onze kantooromgeving. Zo heeft een groot deel van de bureaus een afvalkern, zijn de bureaustoelen cradle to cradle en verzamelen we onze restproducten in van landbouwafval gemaakte afvalstations. De verf op de muren, de verlichting, de vergadertafels, achter elk van deze items schuilt een verhaal, dat past bij onze visie van duurzaamheid en circulariteit.

Verder lezen:

No items found.
alle artikelen

Blijf op de hoogte van nieuwe inspiratie

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.