Blog

TRIBOO & COLOSSUS GAAN INTERNATIONAAL SAMENWERKEN OM FAST FURNITURE TE GAAN VERANDEREN IN NEVERENDING FURNITURE

Ieder jaar wordt in Europa 11.000.000.000 kilo aan meubelen weggegooid waarvan 90% wordt verbrand of op de afvalberg beland. Slechts 10% wordt gerecycled. Marc van der Heijden, directeur bij TRIBOO in Nederland en William de Ceulaer, partner & Chief Commercial Officer, van Colossus printers in België vinden dat dit radicaal anders moet en anders kan.

Samen komen zij met een baanbrekende oplossing. Het 3D printen van circulair meubilair met afvalreststromen die 100% als grondstof herbruikbaar zijn. En als de meubelen aan het einde zijn gekomen van hun leven dan worden de grondstoffen die zijn gebruikt in de meubelen opnieuw gebruikt om andere meubelen van te maken. Zo wordt verspilling van grondstoffen voorkomen en de CO2 uitstoot significant gereduceerd. Beide organisatie zijn ambitieus en willen wereldwijd fast furniture veranderen in NeverEnding Furniture.    

Dit jaar worden de eerste meubelfamilies gelanceerd op de Europese markt. De families bestaan uit tafels, bloembakken, lampen, roomdeviders en banken in allerlei spraakmakende vormen en maten. Met geavanceerde 3D-printtechnologie worden 5 afvalreststromen, geprepareerd voor extrusie uit 100% recyclaat, gebruikt om de circulaire meubels te maken. De ingrediënten zijn gerecycled polypropyleen, pet, rPet carbon, hennep, papier en karton. Daarnaast is het zelfs mogelijk om maatwerk meubilair te laten maken vanuit het eigen afval.      

Voor de klanten en de toekomstige klanten van beide organisaties breken gouden tijden aan.  NeverEnding Furniture kan aan het einde van de levensduur geretourneerd worden. De waarde van de grondstof wordt terug betaald aan degene die geïnvesteerd heeft in de duurzame meubelen. Per kilogram meubel ontvangt de klant 5 euro retour. Daarnaast verdwijnen de kosten die normaliter betaalt worden voor het verwerken van het afval. Het mes snijdt hiermee aan twee kanten. De klant wordt positief beloond voor het gebruiken van en zorgen voor de herbruikbare grondstoffen in haar kantoor-, school- of winkelinrichting. Omdat de meubelen nu geld waard zijn worden ze niet zomaar meer weggegooid en gaan de grondstoffen niet meer verloren doordat er opnieuw meubelen van geprint worden.

Naast hergebruik van grondstoffen hebben TRIBOO en Colossus de ambitie om in Europa de CO2 uitstoot te gaan voorkomen die veroorzaakt wordt door het transporteren van meubilair over grote afstanden. In iedere Europese lidstaat willen zij geavanceerde gedecentraliseerde productie ecosystemen bouwen zodat meubilair lokaal geprint kan gaan worden. Hierdoor hoeven alleen nog korte afstanden gereden te worden tot aan de klant waardoor de CO2 uitstoot wordt geminimaliseerd. De eerste productie faciliteiten zijn al werkend te vinden in Nederland, België, en Slowakije.    

Over TRIBOO

TRIBOO BV is opgericht in 2016 en gevestigd in Zevenhuizen. Met revolutionaire innovaties en baanbrekende technieken veranderen zij ‘waardeloze’ afvalstromen, van kunststoffen en natuurlijke vezels, in ‘waardevolle’ circulaire kantoorinrichting. TRIBOO maakt impact bij het radicaal veranderen en verduurzamen van de meubelindustrie. In 2020 werd zij erkend door de nominatie voor de Oscar onder de ondernemersprijzen de Koning Willem I plaquette als een van de 12 meest duurzame bedrijven van Nederland. Ook riep de Europese Commissie TRIBOO uit als een Rising Star bij de European Business Awards for the environment in de categorie producten en services. One to watch and standing out for bold leadership towards a sustainble economic recovery for Europe, well aligned with the priorities of the European Green Deal.  

Over Colossus Printers

Colossus is een innovatief bedrijf dat onderdeel uitmaakt van The One Project Group. Het bedrijf richt zich op het ontwikkelen van vooruitstrevende 3D-printing technologieën, en streeft naar een duurzamere toekomst door zich te specialiseren in het gebruik van gerecyclede materialen en het verminderen van afval. Als onderdeel van The One Project Group draagt Colossus bij aan een grotere missie om de wereld te transformeren naar een duurzame en circulaire economie. The One Project Group heeft een volledig gesloten circulair productieproces opgezet door het ontwikkelen van kleinschalige recyclagefabrieken, die afvalstromen omzetten in productiefeedstock. Deze productiefeedstock wordt vervolgens gebruikt in het productieproces van Colossus en andere bedrijven binnen The One Project Group. Het bedrijf houdt de afvalstromen en de herkomst van de materialen nauwkeurig bij, zodat volledige transparantie kan worden geboden en garandeert dat al hun producten duurzaam en ethisch zijn geproduceerd.