Blog

PHI FACTORY RICHT NIEUW KANTOOR GEZOND EN CIRCULAIR IN MET MINDER MATERIAAL, MINDER CO2 EN PRODUCTEN GEMAAKT VAN AFVAL.

Als je dagelijks bezig bent met duurzaamheidsprestaties meten bij andere organisaties moet je dit maximaal toepassen op de inrichting van je eigen kantoor.

PHI Factory is een gepassioneerd en gedreven duurzaam adviesbureau. Met een aanstekelijk enthousiasme ondersteunen zij organisaties bij het vertalen van duurzame en circulaire ambities naar praktische projecten en oplossingen. In 2016 zette Yvette Watson en Geerke Versteeg het bedrijf op en nu een paar jaar later is de organisatie uit haar jasje gegroeid. Zij hebben een nieuw kantoor betrokken in Amsterdam in het KIT Royal Tropical Institute, het episch centrum van duurzame bedrijven in Nederland.    

PHI Factory richt zich op het realiseren van circulaire doelstellingen binnen het inkoop vak, het vormen van circulaire (facilitaire) coalities en duurzame gebouwen. Ook vinden zij het belangrijk om de impact en het effect van wat zij doen meetbaar te maken met de PHI Impact Calculator. Tevens hebben zij veel aandacht voor de sociale innovatie die nodig is voor deze transitie. Door middel van hun serious game, PHI Accelerator, kunnen zij hele grote groepen mensen activeren om bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de organisatie. In alle projecten die ze doen, gaan ze de verbinding aan, delen ze kennis en durven ze te experimenteren. Hun motto: #samenversnellen #bethechange en #sharethefun

Het is vanzelfsprekend dat als je dagelijks bezig bent met duurzaamheidsprestaties meten bij andere organisaties je dit op de inrichting van het eigen kantoor ook maximaal toepast. PHI Factory wilde gezond en circulair inrichten. Spraakmakende producten die de circulaire economie zichtbaar maken in het interieur. TRIBOO werd de sparringpartner om het maximale er uit te halen en dat is gelukt!

De circulaire 100% NL zit sta werkplekken voor 12 medewerkers zijn samengesteld uit DUO en SOLO uitvoeringen. Door het toepassen van een lichtgewicht #greengridz bureaublad is er per werkplek 18 kilo materiaal bespaart. In totaal is er 216 kilo materiaal minder gebruikt dan bij traditionele massieve bureaubladen. Het materiaal wat niet gebruikt is, hoeft ook niet meer hergebruikt te worden, meer circulair als dat gaat het niet worden. De CO2 footprint ligt 60% lager, het product is gemaakt in Nederland en is gemaakt van afvalreststromen uit de houtindustrie. Daarnaast is het een gezond product wat CARB2 is gecertificeerd.

De akoestische bureauschermen zijn gevuld met het circulaire isolatiemateriaal EverUse. Als beste getest qua akoestische absorptie brengt dit rust in de kantooromgeving van Phi Factory, waar het er soms best luid aan toe kan gaan. EverUse heeft een negatieve CO2 footprint van -1 kg CO2/kg product. Dit betekent dat elke kilo Everuse die wordt verwerkt in het scherm, 1 kilo CO2 onttrekt aan het milieu. Per bureauscherm betekent dit - 4 kilo CO2 en totaal - 16 kilo CO2. Daarnaast is EverUse een cradle to cradle product en bevat geen giftige stoffen, wordt gemaakt in Sneek en is volledig herbruikbaar. In 15 minuten wordt van een circulaire Everuse mat opnieuw een circulaire Everuse mat gemaakt. Bij het inleveren van het gezonde materiaal ontvang je de grondstofwaarde weer retour. Op dit moment is dat 100 euro per ton.

Voor een gezellige zithoek is er gekozen voor een tafel van #greengridz die niet is afgewerkt. Zo kun je het geheim van het lichte gewicht ook echt zien. Als stoelen is er gekozen voor een mix. Modulaire krukjes van landbouwafval die zonder lijm, spijkers of schroeven verbonden zijn met friction joints. 100% herbruikbare stoeltjes gemaakt van het afval van bloempotjes, tuinmeubels, verpakkingen, chipszakjes en margarinekuipjes. 3D geprinte stoel gemaakt van oude koelkasten. Hoe COOL is dat!  

“Wat we nu nodig hebben in de transitie naar een circulaire economie is dat we de verhalen doorgeven. Mooie successen, zoals de inrichting van Triboo, maar ook de fuckups in de zoektocht naar circulaire oplossingen. We moeten laten zien wat er allemaal al kan, wat we nog nodig hebben en vooral hoe gaaf en mooi de circulaire economie is. Jarenlang hebben we de route naar een duurzamere maatschappij klein gemaakt: ‘Een beter milieu begin bij jezelf’. Door het klein te maken, maak je het wellicht praktisch, maar ook weinig heroïsch. Het is tijd om de kracht van het collectief in te zetten en de gezamenlijke impact inzichtelijk te maken. Wat als we allemaal een kleine stap zetten? Dan hebben we ineens een behoorlijke koerswijziging te pakken. Dat is waar de transitie om gaat. Elke dag zijn onze consultants bezig met het naar de praktijk brengen van circulaire economie en we zijn er trots op dat ons kantoor nu ook circulariteit ademt.”