Blog

INTERVIEW TRIBOO IN DE TELEGRAAF - KANTOORMEUBILAIR UIT 3D-PRINTER ALS LEERSCHOOL INDUSTRIE ZONDER AFVAL

Een maakindustrie zonder verspilling van afval. Dat het mogelijk is, bewijzen circulair kantoorinrichter Triboo en Nedcam met Neverending Furniture.

Een maakindustrie zonder verspilling van afval. Dat het mogelijk is, bewijzen kunststofproductiebedrijf Nedcam en circulair kantoorinrichter Triboo met het gezamenlijke merk NeverEnding Furniture. Voor Nedcam, dat als hoofdactiviteit mallen maakt voor onderdelen van windmolens en jachten, is het een belangrijke leerschool om ook de andere activiteiten verder te verduurzamen. „Er is heel veel verspilling in onze industrie”, vertelt Nedcam-directeur Erwin van Maaren, die dat graag anders zou zien. „We gebruiken onze mallen slechts een korte periode en gooien ze vervolgens weg. De meesten zijn gemaakt van thermoharders, plastics die bij verhitting hard blijven, waardoor ze niet gerecycled kunnen worden.” In zijn zoektocht naar een duurzamer productieproces kwam Van Maaren al snel uit bij 3D-printers waar met zogenoemde thermoplasten wordt gewerkt die later om te smelten zijn, en dus opnieuw gebruikt kunnen worden als grondstof.

In de productiehal in Heerenveen staat nu één grote 3D-printer waarmee kleine mallen voor onder andere de jachtbouw worden geproduceerd. Van Maaren: „De printer draaide nog niet dag en nacht dus ben ik gaan kijken wat we nog meer met onze printers konden doen. Ik kwam het bedrijf Triboo tegen op sociale media en dat sprak mij direct aan.”

Beginnen

Voor Triboo-oprichter Marc van der Heijden was Nedcam niet het eerste bedrijf dat contact met hem zocht. „Veel bedrijven willen een duurzaamheidsslag maken, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Ik laat zien welke praktische toepassingen je van afval kunt maken.” Hij toont een transparant stuk tafelblad: „Gemaakt van cdhoesjes. En die is gemaakt van de cd’s zelf”, wijst hij op het zilverkleurige exemplaar ernaast. In zijn kantoor annex showroom staan ook twee kleine eettafeltjes. „Geheel gemaakt van bekers en verpakkingsmateriaal van McDonald’s. Daar werken we al anderhalf jaar aan. De bedoeling is om alle filialen met deze tafels te gaan uitrusten. Meubilair uit je eigen afval, prachtig toch”, klinkt het enthousiast. Met Triboo onderzoekt Van der Heijden met welke technieken afval om te toveren is tot meubilair. Vervolgens zoekt hij daar partijen bij die het kunnen produceren. Zijn grootste samenwerkingspartner is keukenbladenproducent Dekker uit Zevenhuizen. Het kantoor van Triboo is ook op het terrein van het familiebedrijf te vinden. „Het duurzame Greengridz-plaatmateriaal van Dekker gebruiken wij voor onze tafelbladen.” Greengridz bestaat uit twee dunne platen met daartussen een open rasterstructuur. Daardoor is veel minder materiaal nodig dan bij spaanplaat. „Minder materiaal betekent niet alleen minder CO2-uitstoot. Materiaal dat je niet gebruikt, hoef je ook niet te hergebruiken.” Het materiaal waar de NeverEnding Furniture-lijn uit bestaat kan tot in de eeuwigheid hergebruikt worden. „Bij inlevering van deze items betalen we de klanten daarom een grondstofprijs”, vertelt Van der Heijden. Op dit moment produceren de 3D-printers in Heerenveen voor de NeverEnding Furniture-lijn onder meer bloempotten in de vorm van een tulp en bloembakken in de vorm van een boontje. „Dutch Design”, vertelt Van Maaren trots. „In huis ontworpen door medewerkers die de opleiding tot industrieel productontwerper hebben gevolgd.” Met het printen van de circulaire meubelaccessoires doet NedCam veel kennis op over zowel materialen, uithardingstijd, software en hardware. „Al die kennis kunnen we straks gebruiken als we ook onze grote mallen met 3D-printtechnieken gaan vervaardigen.” Triboo zorgt ervoor dat de producten terecht komen bij grote bedrijven. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft Van der Heijden 1500 circulaire werkplekken geleverd aan een groot bedrijf. „Ik focus op contracten met een groot volume, want alleen zo kun je impact maken.” Industrie zonder afval Triboo-oprichter Marc van der Heijden bij de Greengridz platen met open rasterstructuur. FOTO SERGE LIGTENBERG Kantoormeubilair uit 3D-printer als leerschool Nedcamdirecteur Erwin van Maaren bij de 3D-printer die in de toekomst ook gebruikt zal worden voor grote industriële mallen.

’Tafels bij McDonald’s van bekers en doosjes’

Praktische toepassingen laten zien’