Blog

ABN AMRO ONDERNEMERSVERHALEN - TRIBOO - AFVAL ALS GRONDSTOF VOOR KANTOORINRICHTING

“Van oude postpakketten uit het sorteercentrum maakten we 85 werkplekken voor het kantoor van PostNL.

Een psycholoog en een verhuizer die samen een bedrijf starten in circulaire kantoorinrichting. Het is minder vreemd dan het lijkt. Martijn Vinke en Marc van der Heijden leerden elkaar kennen tijdens een leanmanagementtraining en vonden elkaar op twee vlakken: mensen stimuleren het beste uit zichzelf te halen én iets doen aan het klimaatprobleem. Met die insteek zetten ze in 2017 Triboo op.

Zelf circulair produceren

“Na vier maanden liep het voor geen meter”, vertelt Martijn. “We wilden bedrijven helpen hun kantoorinrichting te verduurzamen. We wilden ze de mogelijkheid geven andere, circulaire keuzes te maken. Maar circulair meubilair was er helemaal niet.” Een innovatieve ontwerper, die met een 3D-printer van oude koelkasten prachtige producten maakte, bracht ze op een idee. “Als die meubels er niet zijn, moeten we ze zelf gaan maken. Spraakmakende producten gemaakt van afval, dus niet duurzaam gemaakt of met een duurzaam certificaat. Maar meubilair dat op een radicaal andere manier met innovatieve technologie wordt geproduceerd”.

Triboo begon met het circulair produceren van kunststofproducten, maar maakt nu producten van allerlei afvalstromen. “Het liefst gebruiken we daarvoor ook afval van het bedrijf dat ons inhuurt. Dat kan papier of kunststof zijn maar ook drankverpakkingen of oude cd’s. En wil een klant zijn inrichting niet langer gebruiken, dan nemen wij deze terug en betalen we de grondstofwaarde uit. Het oude meubilair dient vervolgens weer als grondstof voor nieuwe producten. Zo nemen we zélf de verantwoordelijkheid om de cirkel te sluiten, in plaats van het over te laten aan de afvalindustrie.”

Geen serieus verdienmodel?

Grote projectinrichters namen Triboo in het begin niet serieus. Ze geloofden niet dat circulaire kantoorinrichting succesvol kon zijn. Bij Post NL bewees Triboo voor het eerst dat het wel kon. “Van oude postpakketten uit het sorteercentrum maakten we 85 werkplekken voor het kantoor. We hebben toen laten zien dat we daadwerkelijk van afval iets nieuws kunnen maken.”

Inmiddels heeft Triboo veel grote en kleine Nederlandse klanten en nemen concurrenten zelfs producten van ze af. Er zijn veel kantoorinrichters die duurzame producten leveren, maar echt circulaire kantoorinrichting biedt alleen Triboo. Kan alles circulair? “Nee”, beaamt Martijn, “niet volgens onze strenge norm. Wij vinden dat er geen 100% circulaire bureaustoelen bestaan. Maar de klant wil uiteraard niet alleen een bureau van ons. Daarom leveren we een bureaustoel waarvan we garanderen dat het de meest duurzame is. In dat geval nemen we genoegen met ‘next best’.”

Circulair als onderscheid

Steeds meer bedrijven kiezen bewust voor circulair en investeren daarin. “In onze producten zit een chip verwerkt. Die kun je scannen en dan lees je waar en waarvan het is gemaakt. Dat is vooral leuk als het om meubels gaat die van afvalstromen van het bedrijf zelf zijn gemaakt. Medewerkers zien dan meteen hoeveel afval er is geupcycled en hoeveel CO2 ermee is bespaard. Bedrijven vinden dit belangrijk en willen zich hiermee onderscheiden. En zo heeft bijvoorbeeld een stoel veel meer waarde voor de organisatie, dan alleen een meubel om op te zitten.”

‘Product as a Service’

Corona heeft Triboo geen windeieren gelegd. “Natuurlijk schrokken wij toen alle kantoren dicht moesten. Maar gelukkig besloten veel werkgevers om hun medewerkers een circulaire thuiswerkplek te geven.” Sweco is een van die bedrijven. Maar het wilde de thuiswerkplekken niet kopen maar afnemen als ‘product as a service’. Dat wil zeggen dat Triboo eigenaar blijft van het meubilair en Sweco ze gebruikt. Deze oplossing past goed bij Triboo, maar vraagt om een flinke voorinvestering. Daarom vroeg Triboo huisbank ABN AMRO om hulp. “ABN AMRO is voor ons hét voorbeeld als het gaat om een bedrijf dat duurzaamheid en circulariteit serieus neemt. Met de bouw van Circl heeft de bank een statement afgegeven in zakelijk Nederland. Daarom was het niet meer dan logisch om ABN AMRO te vragen onze deal te financieren”.

Habitat voor wilde bijen

De omslag naar duurzaamheid en circulariteit gaat Martijn niet snel genoeg, daarom zetten hij en zijn compagnon Marc zich ook in op andere gebieden. “Het klimaat verandert, het afvalprobleem wordt steeds groter, de biodiversiteit gaat achteruit. De wereld is een systeem in evenwicht. Op zeker moment kom je op een punt dat er geen weg terug meer is. Neem bijvoorbeeld de achteruitgang van de hoeveelheid bijen. Ze vinden steeds minder voedsel door toenemende bebouwing en nemen daardoor in aantal af. Maar ze zijn onmisbaar als het gaat om de voedselproductie. Met Bee in Balance helpen we de bij een handje. Samen met bedrijven veranderen we hun bedrijfsterreinen in voedings- en leefgebieden voor diverse bijen.”

Lokale productie, ook buiten Nederland

Hoewel het bedrijf nog maar vijf jaar bestaat, is er al een zusterbedrijf in Denemarken. Vanuit een Europees netwerk van duurzame en circulaire ondernemers werd Triboo werd benaderd door twee Deense ondernemers. Zij wilden het gedachtegoed en de aanpak van Triboo introduceren in Scandinavië. De overheid stimuleert duurzaamheid en circulariteit, de markt is er rijp voor maar er is geen aanbod van circulaire producten. “Ze nemen nu nog onze producten af vanuit Nederland. Maar het is wel de bedoeling dat deze producten op termijn lokaal in Scandinavië worden geproduceerd met het afval dat daar voorhanden is. Uitbreiding naar het buitenland is goed maar alleen als er daar ook circulaire productiehubs ontstaan en niet alleen import van in Nederland gemaakte producten. Dan werk je nog steeds mee aan CO2-uitstoot.” Vinke kan niet zo veel met globalisering. “Het is zonde om arbeid, innovatie en productie te verplaatsen naar het buitenland. Juist in Nederland is zoveel behoefte aan betekenisvol werk. Wij dragen graag bij aan de werkgelegenheid en willen een innovatief bedrijf blijven. Dat kan alleen als de kennis en de productie hier plaatsvindt.”