Projecten

Koninklijke Bibliotheek Vindt De Weg Met Circulaire Bewegwijzering

De Koninklijke Bibliotheek heeft een prachtig gebouw, maar door de diverse verdiepingen en gebouwdelen kon je er verdwalen. De oplossing? Goed uitgedachte bewegwijzering.

Koninklijke Bibliotheek vindt de weg met circulaire bewegwijzering

De Koninklijke Bibliotheek heeft een prachtig gebouw, maar door de diverse verdiepingen en gebouwdelen kon je er verdwalen. De oplossing? Goed uitgedachte bewegwijzering. En omdat circulariteit hoog op de agenda staat in de KB, is dit unieke concept bedachten gemaakt van afval. Op 80.000 m2 kantoor maakt de KB, als nationale bibliotheek, de bibliotheekcollectie van Nederland zichtbaar, bruikbaar en houdbaar. Hierbij wordt bewust gekozen voor duurzame alternatieven die zijn gemaakt van afval en 100% herbruikbaar zijn aan het einde van de gebruikscyclus.

Circulaire signing van afval

Voor de bewegwijzering is ook bewust gekozen voor een duurzaam alternatief. Meer dan 250 bordjes werden speciaal voor dit bijzondere gebouw ontworpen en geproduceerd van cellulose afval uit drankverpakkingen. Dit materiaal is gezond, want het bevat geen toxins of formaldehyde. Daarnaast is het volledig biobased.

Het spraakmakende ontwerp laat het bronmateriaal altijd zien, zodat iedereen het verhaal van deze bijzondere producten mee krijgt.

Slim ontworpen wayfinding

De bewegwijzering gidst bezoekers en medewerkers door de vier gebouwdelen heen. Elk deel heeft een eigen kleur gekregen, zodat het altijd duidelijk is waar je bent. In combinatie met een interactieve kaart op intranet, beide in samenwerking met BVLP ontworpen, kan iedereen snel zijn weg vinden. Dit scheelt een hoop tijd en frustratie.

Dit project laat zien dat circulariteit niet ingewikkeld is. Alle producten die nodig zijn in onze gebouwen, kunnen worden gemaakt van afval. Als je maar anders durft te kijken.