Projecten

TRIBOO helpt mee met de verduurzaming en CO2 reductie bij renovatie van het Provinciehuis Zuid Holland

In 2019 is de renovatie van het hoofdgebouw van de Provincie Zuid Holland van start gegaan. Uitgangspunten voor het moderniseren waren circulariteit, duurzaamheid, innovatie en transparantie. Een energieneutraal gebouw wat in lijn ligt met de beleidsdoelen rondom klimaat en voldoet aan de Green Citydeal Energierijk Den Haag. Een nieuw ontwerp en een logische en flexibele indeling met een visuele verbinding van de Statenzaal met de stad Den Haag, middels een glazen gevel richting het Malieveld. Klaar voor de toekomst!

PAUL SMULDERS HUISVESTINGSADVISEUR BIJ IUNGO GEDREVEN DOOR CIRCULARITEIT

Om de realisatie van het inbouwpakket te organiseren is Paul Smulders van iungo-adviseurs geselecteerd.  Paul is huisvestingsadviseur en houdt zich al ruim 30 jaar bezig met transities van kantoor gerelateerde werkomgevingen. Hij is als projectleider inbouwpakket, verantwoordelijk voor de begeleiding ontwerp, uitwerking en realisatie van de vloerafwerking, systeemwanden, maatwerk, AV en overig meubilair.

Gelukkig staat, volgens Paul, de aandacht voor duurzaamheid en circulariteit steeds vaker hoog op de agenda bij de opdrachtgevers. Zeker in deze tijd waar door grondstoffen schaarste de prijzen explosief zijn gestegen en het soms maar de vraag is of je het materiaal of product überhaupt op tijd gaat krijgen. Paul merkt op dat aan het woord circulariteit op verschillende wijze invulling gegeven kan worden. Zoals bijvoorbeeld de zichtbaarheid van die gewenste circulariteit in het geval van hergebruik van materialen en dat passend binnen de gewenste look & feel. Zo ook bij de renovatie van het bestuursgebouw Provincie Zuid Holland. Zeker aandacht voor circulariteit, maar wat kan er nog meer dan bijvoorbeeld het hergebruik van het meubilair? Met deze vraag kwam Paul in gesprek met TRIBOO en werd het snel concreet: een combinatie van allerlei circulaire materialen met behoudt van het beoogde look & feel. Dus gingen we het gewoon doen!

PRAKTISCH TOEPASBARE CIRCULAIRE PRODUCTEN MAKEN HET VERSCHIL VANDAAG AL

Om beleid en ambities over de reductie van energie, CO2, materiaalgebruik en afval te vertalen naar praktische innovatieve oplossingen voor in het interieur, ben je op het Circular Office Innovation Centre van TRIBOO in Zevenhuizen, op het goede adres. De invulling voor het ontwerp van Paul bestaat uit de volgende meubelen. Op hergebruikte onderstellen werden totaal 140 innovatieve lichtgewicht #GREENGRIDZ bureaubladen van 1600x800x24mm aangebracht. Dat zorgde voor 18 kilo minder materiaal per werkplek en totaal werd er 2.520 kilo materiaal bespaard t.o.v. traditionele werkplekken met een massief bureaublad. 28 akoestische bureauschermen gevuld met circulair isolatiemateriaal van EverUse. Het materiaal heeft een negatieve CO2 footprint van -1 kilogram CO2/product. Het paneel is afgewerkt met een textiel gemaakt van het afval van oude PET flessen. 9 ovale vergadertafels, een trapezium tafel en een spreekgestoelte werden gemaakt van #GREENGRIDZ WOOD, massief ogende meubelen die gefineerd zijn en een 60% lagere CO2 footprint hebben dan traditionele tafels die worden gemaakt met massieve spaanplaat. Aan het einde van de levensduur kan het #GREENGRIDZ bureau- of tafelblad worden geretourneerd bij TRIBOO waarna er middels een pyrolyse proces actieve koolstof van wordt gemaakt wat opnieuw wordt gebruik in water- en luchtfilters die op kantoren worden in gezet. De 3D geprinte oranje plantenbakken in de vorm van tulpen die staan bij de Keukenhof kamer zijn gemaakt van 100% herbruikbaar materiaal waarvan de grondstof aan het einde van de gebruiksduur kan worden gebruikt voor de productie van andere circulaire meubelen.    

SAMENWERKEN AAN HUISVESTING MET TRIBOO HEEFT EEN VEEL BREDERE DIMENSIE

Wat begon met het bekijken van een 3D geprinte tulpenvaas en vervolgens gedreven door betrokkenheid en enthousiasme bleken er veel meer circulaire oplossingen mogelijk, die uiteindelijk in het gebouw ook gerealiseerd zijn. Met TRIBOO kreeg “samen werken aan huisvesting” een veel bredere dimensie en een verhaal erbij rondom de totstandkoming, aldus Paul Smulders.