Projecten

Gemeente Wassenaar verandert 14 oude waardeloze koelkasten in 2 waardevolle circulaire schapen

Met veel plezier nam de Gemeente Wassenaar afgelopen vrijdag twee circulaire schapen in ontvangst van circulair kantoorinrichter TRIBOO. Eén werd geplaatst in de entree van het gemeentekantoor en de ander werd geplaatst in Raadhuis de Paauw. Het schaap is de naam voor een circulaire 3D geprinte plantenbak die voor 100% gemaakt is van afval.

GEMEENTE WASSENAAR VERANDERT 14 OUDE WAARDELOZE KOELKASTEN IN 2 WAARDEVOLLE CIRCULAIRE SCHAPEN

Met veel plezier nam de Gemeente Wassenaar afgelopen vrijdag twee circulaire schapen in ontvangst van circulair kantoorinrichter TRIBOO. Eén werd geplaatst in de entree van het gemeentekantoor en de ander werd geplaatst in Raadhuis de Paauw. Het schaap is de naam voor een circulaire 3D geprinte plantenbak die voor 100% gemaakt is van afval. Hiermee zet de Gemeente een concrete stap om waardeloos afval te veranderen in waardevolle circulaire producten. Met de komst van de twee witte schapen wordt de circulaire economie en afvalloze maatschappij zichtbaar voor iedereen in onze gebouwen.

HET WITTE SCHAAP STIMULEERT ALLE ZINTUIGEN ALS TOONBEELD VAN CIRCULARITEIT.

De grondstoffen die gebruikt zijn om het Witte Schaap te maken bestaan voor 100% uit oude koelkasten, geperst huisvuil en textiel wat normaliter de verbrandingsoven in gaat. Stuk voor stuk grondstoffen die beland zijn op de afvalberg. De pot is 3D geprint, waarbij de poten van het schaap, door middel van frictie zich vastzetten in de pot. Hierdoor zijn de materialen weer makkelijk los te maken en in mono stromen weer 100% her te gebruiken.

56 KILO AFVAL VERANDERT IN 3D GEPRINTE PLANTENBAK

Met upcycling technieken is er 56 kilo plastic afval verandert in twee spraakmakende circulaire plantenbakken. Jaarlijks worden enorme hoeveelheden koelkasten afgedankt. Zij vormen een grote stroom afval van onze maatschappij. Doordat de binnenkant van de koelkast uit hoogwaardige kunststof bestaat, wat met voedsel in aanraking mag komen, kunnen deze volledig hergebruikt worden. Het granulaat dient als grondstof voor de plantenbak. Hij bestaat dan ook uit 100% gerecycled content. Zo wordt verspilling voorkomen en zijn er geen nieuwe grondstoffen gebruikt.

CIRCULAIRE ECONOMIE EN AFVALLOZE MAATSCHAPPIJ ZICHTBAAR VOOR IEDEREEN

Op een spraakmakende manier wordt de afvalloze maatschappij en circulaire economie zichtbaar gemaakt in de gebouwen van de gemeente. Het witte schaap kan alleen of als kudde ingezet worden om het gebouw te vergroenen. Als divider tussen werkplekken zorgt hij ervoor dat er voldoende zuurstof beschikbaar is voor de hersenen en de schadelijke stoffen als FORMALDEHYDE opgenomen worden.

EEN VERHAAL WAAR IEDEREEN OVER BLIJFT PRATEN

Medewerkers praten er over, hoe kan een koelkast toch een planten pot worden? Klanten praten er over, het is super fun om te laten zien waar je als gemeente mee bezig bent. En ’s avonds aan de tafel thuis is het ook een mooi verhaal om te delen met je kinderen. Hoe de organisatie van mama of papa anders omgaat met grondstoffen en we zo zuiniger omgaan met ons milieu.

HET PROBLEEM VAN ONS AFVAL IS DAT ER GEEN AFZET VOOR IS!

Door als Gemeente Wassenaar bewust te kiezen voor de circulaire producten van TRIBOO is waardeloos afval verandert in waardevolle circulaire producten. Zo wordt er concreet een stap gezet en wordt voorkomen dat deze grondstoffen belanden onder de grond, in de zee of verbrandingsoven. Als meer organisaties hetzelfde gaan doen, dan maken we impact en creëren afzet voor de grondstoffen die als afval behandeld worden. Dan worden de grondstoffen opgeslagen in plaats van verspild.

DE AFVALBERG IS KLEINER GEWORDEN EN 56 KILO KUNSTSTOF IS NIET VERBRAND!

Er zijn geen nieuwe grondstoffen gewonnen uit de aarde maar er is gebruik gemaakt van datgeen wat we al ontgonnen hebben. Bij ieder schaap dat zijn weg vind naar de inrichting van een gebouw wordt de afvalberg kleiner en reduceren we CO2.

HET KAN ANDERS! HET GEBOUW INGERICHT ALS WAARDEVOLLE GRONDSTOFFENBANK

De inrichting van het gebouw wordt mooier als ooit te voren en hoogwaardige grondstoffen worden opgeslagen. Later kunnen de grondstoffen opnieuw gebruikt worden om circulaire producten te maken.

GEMAAKT IN HOLLAND DRAAGT BIJ AAN DE REDUCTIE VAN CO2

Het schaap is een circulair product wat gemaakt wordt in Nederland. Door lokaal te produceren en gebruik te maken van lokale afval reststromen zorgen we voor een sterke propositie waarbij de werkgelegenheid in Nederland verbeterd word. Wij reduceren CO2 uitstoot door de efficiënte productie technieken en weinig kilometers maken. De waardevolle vezels slaan we op in hoogwaardige circulaire producten.

VAN AFVALKOSTEN NAAR GRONDSTOF WAARDE NAAR KLANTWAARDE

Als de schapen niet langer gebruikt worden gaat TRIBOO er weer mee verder. Aan het einde van de levensduur betaalt TRIBOO de grondstof waarde van het product terug en wordt weer eigenaar van de grondstoffen. Samen zorgen wij dat deze niet meer worden weggegooid en maakt TRIBOO er weer andere circulaire producten van!