Projecten

Circulair bouwen met lokhorst

Bouwbedrijf Lokhorst werkt als eerste circulaire aannemer in Europa op eigen afval. Door te leren in het eigen circulaire kantoor, neemt het bedrijf een voorsprong in  circulair bouwen. In een circulaire challenge is afval ge-upcycled in een spraakmakende inrichting.

Circulair bouwen met Lokhorst

Bouwbedrijf Lokhorst werkt als eerste circulaire aannemer in Europa op eigen afval. Door te leren in het eigen circulaire kantoor, neemt het bedrijf een voorsprong in  circulair bouwen. In een circulaire challenge is afval ge-upcycled in een spraakmakende inrichting.

Van 1.500 kilo afvalvezels, 600 kilo gerecyclede kunststoffen en 225 kilo hergebruikt hout is een spraakmakende circulaire omgeving gemaakt. Er zijn 150 werkplekken voor de mensen die Lokhorst onderscheidend maken

In 1934 schreef Dries Lokhorst, aanvankelijk met zijn compagnon Welagen, zijn onderneming in bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Haarlem. Als kersverse ondernemer maakte hij lange dagen. Overdag op de bouwplaats het handenwerk, in de avonduren thuis het papierwerk. In de jaren die volgden, kwamen zijn vijf zoons het bedrijf versterken. De bedrijfscultuur van het voormalige familiebedrijf wordt sindsdien onveranderd voortgezet: integer, open, zorgvuldig.

Dit moet het nieuwe kantoor ook uitstralen. Het moet een omgeving zijn waar de mensen van Lokhorst zich goed voelen en productief zijn en wat past bij de identiteit van vroeger, vandaag en de toekomst. Bij Lokhorst hebben we het creatieve superbrein van architect Jeroen Mensink van <a href="http://www.jamarchitecten.nl/" data-rt-link-type="external"><strong>JAM* Architects</strong></a> gekoppeld aan de supply chain van Triboo.

Pionier in circulair bouwen

Samen met TRIBOO, de circulaire supply chain die afval upcycled in spraak-makende inrichting, zet Lokhorst de eerste stappen om verantwoordelijkheid te nemen voor de waardevolle grondstoffen die elke dag onbewust worden weggegooid.

Een mega vergadertafel gemaakt van oude koelkasten, stoelen 3D geprint door een robot, hergebruikte damwanden die 80 jaar in het water hebben gestaan waarmee oude kastjes zijn omkleed, tafels van afvalvezels en aanlandeilanden van geperst stro. Zelfs de vergader-/tafeltennistafel, de signing en de afvalscheidingstations zijn gemaakt van afvalvezels.

Na de challenge te zijn aangegaan binnen de eigen organisatie en te leren hoe je met elkaar circulaire oplossingen kunt realiseren, is de ambitie van Lokhorst om ook de bouwplaats circulair te maken en samen met opdrachtgevers projecten voortaan circulair aan te pakken.

De unieke inrichting bevat geen giftige stoffen. Het is dus veel gezonder om aan te werken. In plaats daarvan bestaat elk product uit goede materialen die makkelijk hergebruikt kunnen worden. Nadat de afgesproken levensduur is bereikt kunnen de grondstoffen, die ooit afval waren, een volgend leven krijgen.

Met behulp van de innovatieve technieken uit onze circulaire HUB’s krijgt elke vezel en elk grammetje kunststof een plek in een nieuwe vorm. Dit doen we zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen