Projecten

Alliander en TRIBOO veranderen 100 KILO verouderde energiemeters in een spraakmakende circulaire ontmoetingstafel

Het begon met een onderzoek naar wat je kunt doen met je eigen afvalstromen. Wat is de impact hiervan op de verduurzaming van je bedrijfsvoering en de duurzaamheidsbeleving en betrokkenheid van dit beleid bij je medewerkers. Het spraakmakende resultaat staat nu op het hoofdkantoor in Arnhem en is een circulaire ontmoetingstafel die is gemaakt van verouderde energiemeters die moesten worden vervangen door slimmere energiemeters. Een tafel met een verhaal waar de medewerkers en klanten van Alliander niet over uitgepraat raken.

EEN WAARDEVOLLE TAFEL GEMAAKT VAN JE EIGEN AFVAL

Een tafel maken van de waardevolle grondstoffen die verstopt zitten in je afvalreststromen klinkt eenvoudig maar is in de praktijk een multidisciplinaire uitdaging. Alliander Facilities en TRIBOO formeerde hiervoor een team bestaande uit Ernst Willem van Drumpt (Manager Facilities), Bianca Renssen (Leveranciersmanager Werkomgeving), Willem Molenaar (Supply Chain Consultant R&A Veiligheidsadviseur ADR), Taco Hofkamp (Facilitair Coördinator), Marc van der Heijden (Directie TRIBOO), Martijn Meijer (Circular Tribe Officer).

STAP VOOR STAP MET VALLEN EN OPSTAAN NAAR EEN PROTO TYPE TAFEL

Welk afval is geschikt en veilig om een circulaire tafel mee te kunnen maken. Er zijn bezoeken gebracht aan verschillende locaties om de schatten te vinden die nodig waren. Testen werden gedaan met diverse producten uit de afvalreststromen. Uiteindelijk leken de kunststoffen die toegepast zijn in de verouderde energiemeters de meeste kans te maken als de basisgrondstof voor de prototype tafel. De energiemeters werden ontmanteld en gesorteerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samples werden gemaakt en proeven werden uitgevoerd om te bepalen of er een ontmoetingstafel in een afmeting van 2600x1000x30mm van gemaakt kan worden. Uiteindelijk stonden alle seinen op groen en werd er van 100 kilo kunststof onderdelen een tafelblad geperst. Na het schuren en polijsten was de prototype tafel klaar en werd hij geplaatst op het hoofdkantoor in Arnhem.

WIE IS ALLIANDER

Alliander is een netwerkbedrijf. Ze ontwikkelen en beheren energienetten. Via hun kabels en leidingen ontvangen ruim 3 miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven elektriciteit, gas en warmte. Ze beheren meer dan 90.000 km elektriciteitsnet en 40.000 km gasnet en zijn er trots op dat deze netten met een leveringsbetrouwbaarheid van meer dan 99,99% tot één van de betrouwbaarste ter wereld behoren. Ze zorgen met 7.000 collega's dat het licht brandt, de huizen warm zijn en de bedrijven draaien. Een betrouwbare, betaalbare en voor iedereen bereikbare energievoorziening. Nu en in het duurzame morgen. Dat is de maatschappelijke rol van Alliander.

WIE IS TRIBOO

TRIBOO is opgericht in 2016 door Marc van der Heijden en gevestigd in Zevenhuizen. Met revolutionaire innovaties en baanbrekende technieken veranderen zij ‘waardeloze’ afvalstromen, van kunststoffen en natuurlijke vezels, in ‘waardevolle’ circulaire kantoorinrichting. TRIBOO maakt impact door kantoren circulair in te richten en wil hiermee de meubelindustrie radicaal veranderen en verduurzamen. In 2020 werd zij erkend door de nominatie voor de Oscar onder de ondernemersprijzen de Koning Willem I plaquette als een van de 12 meest duurzame bedrijven van Nederland. Ook riep de Europese Commissie TRIBOO uit als een Rising Star bij de European Business Awards for the environment in de categorie producten en services. One to watch and standing out for bold leadership towards a sustainable economic recovery for Europe, well aligned with the priorities of the European Green Deal. Op spraakmakende wijze wordt de circulaire economie en afvalloze maatschappij zichtbaar gemaakt in het interieur. Hiermee wordt de duurzaamheidspropositie van de onderneming praktisch een aantoonbaar verbeterd. En over de circulaire meubelen gemaakt van oude koelkasten, zeepflacons, cd’s, je oude administratie, hennep en nog veel meer grondstoffen die we dagelijks weggooien raak je niet meer uitgepraat.