Blog

Waardeloze’ afvalstromen omzetten in circulaire kantoorinrichting. Dat is het doel van Triboo.

Waardeloze’ afvalstromen via upcycling technieken omzetten in circulaire kantoorinrichting waarbij de identiteit van de klant centraal staat. Dat is Triboo.

Waardeloze’ afvalstromen via upcycling technieken omzetten in spraakmakende circulaire kantoorinrichting waarbij de identiteit van de klant centraal staat. Dat is het doel van Triboo. 

Oprichter Marc van der Heijden startte er enkele jaren geleden mee, omdat hij de enorme verspilling zag, vertelt hij in het nieuwste magazine van Smart WorkPlace. “We creëren duurzame verhaaltjes over restwaarde en het terugnemen van tweede en derdehands circulaire bureaus of we verschepen onze gifstoffen met een goede bedoeling naar Afrika. Daar eindigt het ook als afval en schaadt het opnieuw mens, dier en omgeving. Omdat we het niet zien voelen we ons niet schuldig en verantwoordelijk.”

Tracktechnologie

Maar hoe los je dat dan op? Triboo gebruikt tracktechnologie, zoals bij een van de eerste projecten waar Van der Heijden de kans kreeg om het in de praktijk te brengen, PostNL. “De producten zijn voorzien van een NFC-chip die in verbinding staat met een cloud oplossing zodat wij altijd weten waar de waarde van onze organisatie zich bevindt. Daarin staan ook de gegevens over het projectteam,het contract, de eigenaar en data over de samenstelling. Met de take back button kan de klant aangeven dat het weer opgehaald moet worden, krijgt ze de grondstofwaarde na weging weer retour en maken wij er weer een ander circulair product van waar de klant op dat moment behoefte aan heeft.”

Uitdaging

Het verhaal van Van der Heijden is dan ook: wij kopen jouw afval en jij koopt van dat afval een kast of bureau terug. “Dat is best een uitdaging omdat grote organisaties vaak verzuild zijn en de verantwoordelijkheden – afval, inkoop,inrichting etc. – gescheiden zijn. Om te veranderen moet je samen integraalwerken.”

Lees het hele interview in het nieuwste magazine van Smart WorkPlace of bekijk het artikel hier.