voorbeelden uit de circulaire economie

VITAM’S NIEUWE CIRCULAIRE SERVICEKANTOOR SYMBOOL VOOR VISIE OP DE TOEKOMST.

Op 20 december is VITAM verhuisd haar servicekantoor naar een nieuwe locatie aan de Burgemeester Burgerslaan in Den Bosch. Na 16 jaar werd het ‘Schijndelse jasje’ te krap voor de Brabantse cateraar en volgde de zoektocht naar een nieuwe locatie. De beoogde groei van de organisatie was het uitgangspunt, met mogelijkheid om het pand volledig in te richten op de wendbare manier van werken die zij omarmt. Inmiddels is gestart met de verbouwing die - volledig in lijn met VITAM’s visie ‘vitale mensen in een vitale wereld’ - geënt is op de nieuwste inzichten op vitale werkplekken én met gebruik van circulaire materialen en producten.

Begin dit jaar kondigde VITAM aan op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor haar servicekantoor. De cateraar – met inmiddels meer dan 250 restaurants door heel Nederland - wilde in ieder geval trouw blijven aan haar Brabantse roots en vond een meer dan geschikte thuisbasis in een pand langs de A2 in Den Bosch. Hier zal VITAM – samen met haar zusterbedrijven binnen de JHB Group – de vierde en vijfde verdieping bewonen.

DE VITAM FORMULE IN AL ZIJN FACETTEN

Voor de interieurarchitecten en inrichters- Joost van Pelt (JOOOST) en Pieter Verbaak (PJOTR Design)- was het de opdracht om middels het ontwerp het VITAM verhaal te symboliseren: Vitaliteit en circulariteit in de kern én ondersteunend aan de 12 ingrediënten van wendbare organisatie volgens Diana Russo. Als speler in de gastvrijheidsbranche ademen de ruimtes een open en aangename sfeer, waar medewerkers op een vitale manier (samen)werken en zich – net zoals hun bezoekers – snel thuis voelen.

JOOOST EN PJOTR DESIGN KOZEN VOOR GEZONDE EN CIRCULAIRE WERKPLEKKEN

Met alle bestaande kennis op het gebied van C2C, circulaire economie, BREEAM en andere populaire duurzame termen zijn Joost en Pieter de markt gaan onderzoeken. Tijdens vele interessante ontmoetingen met leveranciers in circulaire meubels, duurzame materialen en gerecyclede producten hebben ze nog meer kennis opgedaan om dit vervolgens te vertalen naar een gezonde en circulaire werkplek voor het nieuwe hoofdkantoor van VITAM.

DE GEZONDE EN CIRCULAIRE WERKPLEK VAN TRIBOO WAS HET BESTE WAT WE KONDEN VINDEN

Voordat we samen met TRIBOO de werkplekken gingen ontwerpen wilden we eerst weten wat er nou gezond en circulair was aan de werkplekken die zij produceren. Na een goed introductie gesprek met Marc van der Heijden en Martijn Vinke waren we positief verrast. We zagen samples van gezonde innovatieve materialen gewonnen uit afval reststromen van natuurlijke cellulose vezels en hoorden wat de belangrijke waarden van het bedrijf waren.

TRIBOO TOONT AAN DAT ZE CIRCULAIR PRODUCEREN IN NEDERLAND

Op de fabriek waar ze de #GREENGRIDZ bureaubladen maken kunnen ze antwoord geven op de belangrijkste vraag als het gaat over circulair. “Wat is het meest circulair als je denkt aan materiaal en constructie”. Het meest circulair is materiaal simpelweg niet meer gebruiken. Meer circulair als dat gaat het niet worden.

HET MATERIAAL SIMPELWEG NIET MEER GEBRUIKEN IS HET MEEST CIRCULAIR

Bij een 19mm #GREENGRIDZ bureaublad wordt er 60% minder materiaal gebruikt dan een massief blad van spaanplaat of multiplex. Bij een blad van 100 mm is er nog maar 10% vaste stof aanwezig in de lichtgewicht constructie t.o.v. traditionele massieve bladen. Met #GREENGRIDZ wordt er afhankelijk van de dikte van het paneel tussen de 60 en 90% minder grondstof onttrokken aan moeder aarde. Het gewicht per m2 van een 38 mm meubelpaneel bedraagt circa 18 kilo van multiplex, 25 kilo van spaanplaat en 8 kilo van #GREENGRIDZ.

60% MINDER MATERIAAL = MINDER BRANDSTOF EN CO2

Doordat een lading #GREENGRIDZ panelen minder weegt hoeft de motor van de vrachtwagen minder inspanning te leveren. Hierdoor is het brandstofverbruik en CO2 uitstoot aanzienlijk lager t.o.v. een lading traditionele massieve meubelpanelen. #GREENGRIDZ wordt gemaakt in Nederland. Hiermee produceren wij altijd dicht bij onze klanten waardoor de CO2 uitstoot en de belasting op het milieu minimaal is in vergelijking met panelen die van ver weg komen.

#GREENGRIDZ BEWEZEN GEZOND MET CARB2 CERTIFICAAT

Het paneel levert een belangrijke bijdrage aan de gezonde werk en leef omgeving. Essentiele voorwaarde voor de gezondheid van medewerkers is dat in de meubelen geen giftige stoffen aanwezig zijn. Ook voor duurzaam hergebruik is het essentieel omdat er anders geen toekomst is voor de grondstof anders dan verbranden. #GREENGRIDZ is CARB2 gecertificeerd en biologisch afbreekbaar. Hiermee voldoet het aan de hoogste eisen, als het gaat om vluchtige organische stoffen (VOS) zoals FORMALDEHYDE. De  CARB 2 certificering is het bewijs dat u met een product te maken heeft wat voldoet aan de hoogste eisen en veilig is.

EVERUSE EERSTE CIRCULAIRE ISOLATIEFABRIEK TER WERELD

In Sneek staat de eerste circulaire isolatiefabriek ter wereld EverUse. Na 20 jaar materiaal ontwikkeling werd de fabriek twee jaar geleden officieel geopend door ZKH Willem Alexander. Hier zie je de circulaire economie echt aan het werk.

EVERUSE AKOESTISCHE PANELEN BEST IN CLASS QUA PERFORMANCE

Wat belangrijk is dat akoestische panelen tussen de bureaus uitmuntend functioneren. Het is belangrijk als er veel mensen in een open ruimte werken dat het geluid maximaal geabsorbeerd word. Deze uitmuntende performance wordt bevestigd door officiële testrapporten. Dankzij de wollige structuur wordt geluid zeer goed geabsorbeerd en geïsoleerd zowel bij hoge als lage frequenties. Een beter materiaal qua performance is er op dit moment niet 100% absorptie bij 4 cm dikte.

GEZOND, WAARDEVOL EN HERBRUIKBAAR DOOR AFWEZIGHEID VAN GIFTIGE STOFFEN

EverUse is als eerste isolatiefabriek ter wereld Cradle to Cradle gecertificeerd. Het product wordt schoon en sociaal geproduceerd en bevat geen verkeerde toxische stoffen. De circulaire isolatiematten van EverUse worden gemaakt in Friesland van papier afval. Met het Cradle to Cradle certificaat is EverUse een volledig en circulair alternatief voor bestaande isolatiematerialen.

CO2 BESPAREN EN OPSLAAN MET DE AKOESTISCHE PANELEN VAN EVERUSE

De EverUse technologie verduurzaamd bestaande isolatie oplossingen op het gebied van gezondheid, herbruikbaarheid, reductie en opslag van CO2. De akoestische panelen van EverUse worden gemaakt van papier en kartonafval. Door EverUse te gebruiken in het interieur wordt biomassa opgeslagen. Voor elke kilo EverUse wordt 3,7 kilo Co2 opgeslagen. Wanneer we dit corrigeren voor productie en logistiek in de keten, heeft EverUse een negatieve CO2 footprint van -1 kg CO2/kg producten draagt hiermee wezenlijk bij aan de reductie en opslag van CO2.

ALLES BIJ ELKAAR OPGETELD WAS DIT DE BESTE KEUZE

Na zorgvuldige overweging en aangetoonde bewezen circulariteit is onze keuze voor de gezonde circulaire werkplekken gevallen op TRIBOO. Voor onze opdrachtgever VITAM paste deze gezonde en circulaire werkplek perfect in haar missie om mensen te verleiden te kiezen voor een verantwoorde en vitale levensstijl.

SAMEN MAKEN WE DE AFVALBERG KLEINER EN DE CIRCULAIRE ECONOMIE EEN REALITEIT

Door in een project van deze omvang te kiezen om waardeloos afval te veranderen in waardevolle gezonde en circulaire werkplekken draagt VITAM, JOOOST en PJOTR DESIGN aantoonbaar bij aan het realiseren van de afvalloze maatschappij en wording van de circulaire economie.

Direct aan de slag!

Wordt ook een circulaire caretaker en innovator. Ontvang 5 stappen die je morgen kunt nemen om circulariteit te verwerken in je bedrijfsvoering.

Dank u wel! Wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Oeps! Er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.
alle artikelen