BlogVan ons eigen organisch afval maken we in 24 uur waardevolle compost!

Van ons eigen organisch afval maken we in 24 uur waardevolle compost!

Sweco ambities duidelijk zichtbaar in de eigen duurzame bedrijfsvoering

Geen afval en geen CO2-uitstoot meer in 2035; dat is de duurzaamheidsdoelstelling van Sweco. Deze ambitie past bij onze missie;wij ontwerpen en ontwikkelen de samenlevingen en steden van de toekomst. Deze belofte doen wij aan onszelf en aan de klant. Elke dag helpen wij onze klanten zich voor te bereiden op de problemen en uitdagingen van morgen. Wij willen het meest gerespecteerde ingenieursbureau worden en blijven.

Deze belofte daagt ook onszelf uit om kritisch na te denken over onze eigen bijdrage aan de toekomst. Inmiddels hebben we hierin weer een stap gezet door al het organisch (gescheiden) afval van locatie De Bilt te verwerken in een eigen composteermachine. De machine is inmiddels een aantal maanden in gebruik en we zijn erg tevreden over het resultaat.

Wat doet de composteermachine?

De composteermachine zet organisch afval om naar waardevol compost binnen 24 uur.Van elke kilo voedselafval die in de machine gaat, blijft slechts 100 tot 150 gram compost over. Een volumereductie van meer dan 85%. Op dit moment produceren we in 5 weken ongeveer 1 m3 aan compost. De machine werkt op basis van een speciale bacteriecultuur die hitte-, zout- en zuurbestendig is. De inhoud van de tank wordt verwarmd waardoor het vocht versneld aan de mix wordt onttrokken. Vervolgens zetten de bacteriën al het in 24 uur om tot droge compost dat nog maar 15 procent van het oorspronkelijke volume heeft.

Van ons eigen afval maken we waardevolle grondstoffen

Al ons biologisch afbreekbare materiaal, zoals koffiedroes, restafval van de bedrijfscateraar, bio-afbreekbare verpakkingen en het GFT-afval uit de kantooromgeving wordt verzameld en op het terrein verwerkt tot compost. Het ‘afval’ wordt niet meer vervoerd naar een afvalverwerker. Hiermee reduceren we restafval, verminderen het aantal afvalcontainers en besparen we op transportbewegingen en daarmee CO2-uitstoot.  

Onze duurzame bedrijfsvoering is zichtbaar en levert iedereen wat op

Op arme grond groeit niets en vruchtbare aarde levert ons veel op. Je hebt zelf een enorme invloed op de werking van de machine. Het zijn jouw afvalstromen die verwerkt worden. Het is belangrijk om hierin verantwoord goed te scheiden zodat alleen die kwaliteit ingrediënten in de mix belanden die jij straks weer gebruikt om bijvoorbeeld je tuin te voorzien van compost.

Verder lezen:

No items found.
alle artikelen

Blijf op de hoogte van nieuwe inspiratie

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.