Blog

TRIBOO lanceert innovatieve #GREENGRIDZ Waste panels op Material District Rotterdam

Tijdens de Material District Rotterdam, heeft TRIBOO een nieuw, circulair meubelpaneel gelanceerd: #GREENGRIDZ Waste panels.

Tijdens de Material District Rotterdam, heeft TRIBOO een innovatief, circulair meubelpaneel gelanceerd: #GREENGRIDZ. Van het meubelpaneel, gemaakt van het afval van natuurlijke cellulose vezels, maak je gezonde en verantwoorde meubelen. Geen toxische stoffen, emissieloos en passend bij mensen die de CO2 uitstoot willen terugdringen. Het paneel is volledig herbruikbaar om andere circulaire producten van te maken. De grondstoffen voor bureau's vormen de grondstoffen voor kasten, vormen de grondstoffen voor keukens, keer op keer op keer. Onze missie is duidelijk en zonder compromis: Elk meubel in Nederland gezond, verantwoord en circulair maken.

Waarom is deze stap nodig?

De afgelopen decennia hebben we al het meubilair in onze kantoren gemaakt van traditionele plaatmaterialen. Goed verwerkbaar en goedkoop. Je ziet het terug in muren, pantry’s, bankjes, vergadertafels, bureaubladen en nog veel meer. Het probleem is dat al deze producten niet circulair zijn. Als we ze niet meer willen gebruiken kosten ze geld en vormen één groot afvalprobleem. En nog erger, die afvalbelt is extreem ongezond voor ons. Dit heeft alles te maken met de binder die wordt gebruikt bij het maken van traditionele plaatmaterialen; formaldehyde.

‘Formaldehyde veroorzaakt kanker in de neus en luchtpijp en mogelijk leukemie’ – RIVM

Het gebruik van formaldehyde is een voorbeeld van een schadelijke mindset. Een race naar meer en goedkoper, waarbij we volledig de realiteit uit het oog zijn verloren. We maken onszelf armer en verliezen belangrijke waardes zoals gezondheid en onze aardbol uit het oog. Als je weet dat deze stof slecht is voor je gezondheid, dan wil je dit toch niet meer?

#GREENGRIDZ Waste panel is het alternatief

#GREENGRIDZ is de vervanger voor ongezonde en onverantwoorde plaatmaterialen. Dit innovatieve basismateriaal wordt gemaakt in Nederland van afvalreststromen. Het paneel kan samengesteld worden uit verschillende soorten afval, en dus grondstoffen. De bron zijn cellulose vezels uit onder andere oude kleding, stro, karton, hennep en afvalhout. Deze grondstoffen laten we binden onder invloed van temperatuur en druk tot sterke platen. Hier worden dus geen binders aan toegevoegd, zoals formaldehyde.

De platen persen we tot een ijzersterk en licht meubelpaneel dat veelzijdig is in gebruik. We maken er bureau bladen, kasten, keukens, bedden, pantry’s en nog veel meer van. Het paneel is circulair en 100% herbruikbaar. Als de grondstof weer wordt ingeleverd ontvangt de klant de grondstofwaarde van het materiaal en wordt de plaat verpulpt om vervolgens weer tot nieuwe plaat geperst te worden. Zo kunnen 50 bureaubladen getransformeerd worden in een keuken en andersom.  

Voordelen van #GREENGRIDZ Waste Panels

#GREENGRIDZ past in een gezonde en verantwoorde omgeving. Het is CARB2-gecertificeerd en er zijn veel minder grondstoffen voor nodig. De CO2 uitstoot bij de productie is 60% lager dan bij traditionele plaatmaterialen. Het is volledig biologisch afbreekbaar en licht wat tijdens transporteren zorgt voor minder brandstofverbruik (en CO2).

#GREENGRIDZ wordt in Nederland gemaakt en daar zijn we trots op. Hierdoor zijn er geen enorme vrachtschepen nodig om het product op de plek van bestemming te krijgen én behouden we vakmanschap en innovatie voor de Nederlandse maakindustrie.

In de praktijk heeft biedt #GREENGRIDZ ook een betere kwaliteit dan bijvoorbeeld spaanplaat (zie figuur hieronder).

Materiaal of product?

#GREENGRIDZ is een materiaal dat TRIBOO aan de markt levert. Hoe meer producenten hier mee gaan werken, des te groter wordt onze impact. Tegelijkertijd is TRIBOO zelf ook een producent, dat betekent dat je ook bij ons terecht kunt voor producten van #GREENGRIDZ. Denk aan bureaus, bureaubladen, tafels, kasten en maatwerkmeubilair.

Gebruik je invloed en start vandaag met het kopen van #GREENGRIDZ als materiaal of als product. Help ons om de Co2 uitstoot van de meubels terug te brengen. Help ons om gezonde meubelen op het kantoor te krijgen. Help ons om de circulaire economie waar te maken en iedereen in Nederland een gezonde, verantwoorde en circulaire werkomgeving te geven.