Blog

Sweco verandert 1.575 kilo waardeloos afval in 105 waardevolle NOTRASH circulaire afvalscheidingsstations!

Een circulaire NOTRASH module bevat 9,5 kilo hoogwaardig gerecyclede kunststof vezel, geupcycled uit 15 kg plastic afval.

De Nederlander produceert jaarlijks gemiddeld 31 kilo plastic afval bestaande uit zo’n 4.490 stuks. Dagelijks gooien we ongeveer 12 stuks plastics weg. Van de  totale hoeveelheid weggegooid plastic wordt slechts 15% gerecycled. Van de plastic verpakkingen (40 procent van al het plastic afval) wordt ongeveer de helft gerecycled. De andere helft wordt verbrand voor energieproductie. De plastics die geen verpakking zijn worden standaard verbrand. Hierdoor gaat van al het plastic uiteindelijk 60 procent de verbrandingsoven in. De manier waarop we met deze grondstoffen omgaan kan zo niet langer, de wegwerp maatschappij is niet langer houdbaar!  

Met de NOTRASH veranderen we de plastic grondstoffen die normaal op de afvalberg en verbrandingsoven belanden in functionele circulaire afvalscheidingsstations. De kwalitatief hoogwaardige grondstoffen worden opgeslagen in de modulaire afval units. Het kantoor en gebouw worden een gezonde bank waar onze grondstoffen veilig gebruikt en bewaard worden voor de toekomstige generaties. Als de producten esthetisch of functioneel niet langer gebruikt worden maken wij van dezelfde grondstof weer een ander spraakmakend  circulair product wat past binnen de identiteit en bedrijfsvoering van de organisatie.

Gebruik uw koopkracht tegen de verspilling!

U bent zelf een onderdeel van de verandering. Door actief betrokken te raken en circulaire producten te gaan gebruiken zet u de verandering naar een circulaire economie en afval loze maatschappij in de versnelling. U verkleint de afvalberg, reduceert CO2 uitstoot en draagt bij om de verspilling te stoppen.

De simpele rekensom.

Om een NOTRASH module te maken wordt er 15 kg plastic afval  verwerkt. Als u het afval scheidt in GFT, papier, plastic, rest en bekertjes heeft u 5 modules nodig. Dit betekent dat met elk circulair afvalscheidingsstation 75 kilo waardeloos afval verandert in een waardevol circulair functioneel product. 75 kilo die niet langer verbrand wordt waardoor er CO2 veroorzaakt wordt, geen nieuwe grondstoffen gedolven worden waardoor CO2 veroorzaakt wordt.

Aan het einde van de gebruiksduur ontvangt u de grondstofwaarde retour.

De module bestaat uit 9,5 kilo hoogwaardige gerecyclede kunststofvezels die is opgeslagen als waardevolle grondstof. De huidige grondstofwaarde per module bedraagt 5,13 euro. Mocht de vraag naar de grondstoffen stijgen en hiermee ook de prijs dan profiteert u hier net als een investering van mee. Op basis van vraag en aanbod wordt de grondstoffenindex dagelijks aangepast net als we nu doen met goud en zilver.

Goud gooien we ook niet in de afvalbak, vanaf vandaag onze waardevolle grondstoffen ook niet meer!