Blog

Oude polissen NN veranderen in gezonde circulaire meubelpanelen

Ik ben gemaakt van 5 kilo oude verzekeringspolissen.

Jaarlijks worden astronomische hoeveelheden archief vernietigd. Vertrouwelijke informatie en waardevolle afspraken opgeslagen op papier. Kilometers documenten die niet langer bewaard hoeven te worden veranderen als de bewaartermijn is verlopen in kleine snippers die steeds minder waard worden. Om uiteindelijk als wc papier in het water te belanden en als cellulose afval de filters te verstoppen van de Nederlandse waterschappen.

Zou het niet mooi zijn als deze natuurlijke cellulose vezels geupcycled kunnen worden zodat de waarde verhoogd wordt en lang bewaard blijft. Zou het niet mooi zijn als je er hoogwaardige gezonde en circulaire producten van zou maken die functioneel gebruikt kunnen worden op een kantoor en als een visuele uiting van de circulaire economie en afvalloze maatschappij voor iedereen zichtbaar wordt. Zou het niet mooi zijn als we deze grondstoffen niet langer veranderen in afval en de CO2 opgeslagen wordt in het meubilair dat later weer gebruikt kan worden om andere meubelen van te maken.

IK BEN GEMAAKT VAN OUDE VERZEKERINGSPOLISSEN

Bij het project NN Workspace 2020 van Nationale Nederlanden is dit precies de mindset, innovatie en daadkracht die gezocht wordt. Bij NN denken ze hier heel anders over na en nemen andere beslissingen. Met 0% afval, 100% circulair en een zo laag mogelijke schaduwprijs als uitgangspunten veranderden TRIBOO, ECOR, Iron Mountain en Veolia 50 kilo oude verzekeringspolissen uit de archieven van NN in gezonde en circulaire meubelpanelen. Per paneel werd er ongeveer 3 kilo eigen afval gebruikt.    

EEN WERKOMGEVING GECREEERD OM IEDERE MEDEWERKER ZICH GOED TE LATEN VOELEN

NN Workspace 2020 is het project waarbij de huisvesting voor Nationale Nederlanden wordt verbouwd tot een plek waar excellente service wordt verleend aan klanten en de medewerkers samenwerken aan de toekomst van het bedrijf. Een werkomgeving gecreëerd om iedere medewerker zich goed te laten voelen. Het project betreft totaal circa 50.000m2 en wordt uitgevoerd in de iconische gebouwen Delftse Poort in Rotterdam en Haagse Poort in Den Haag.

LEERZAAM EN LEUK OM JE EIGEN AFVAL TE VERANDEREN IN EEN PRODUCT

Hoe je met de bedrijfsvoering van je organisatie een bijdrage kunt leveren bij het verminderen van afval en CO2 uitstoot is makkelijker gezegt dan gedaan. Op deze wijze kunnen wij vanuit de praktijk stap voor stap zien hoe ons eigen afval verandert in een waardevol meubelpaneel verteld Peter Jansen, Portfoliomanager Workspace Management bij Nationale Nederlanden. We gaan nu ook nadenken met zijn allen wat we van de panelen gemaakt willen hebben, een tafel, wandpaneel of signing er zijn allerlei mooie toepassingen te bedenken.

SAMEN VERANDEREN WE DE WERELD SNELLER

TRIBOO, ECOR, Iron Mountain en Veolia zorgden samen met ons er voor dat we de grondstoffen kringloop konden sluiten en zo op kleine schaal konden testen of deze innovatie voor ons werkt. Vanuit deze inzichten kunnen we verdere mogelijkheden onderzoeken. Partijen die vanuit hun professie normaliter niet met elkaar verbonden zijn bundelde in het project NN workspace 2020 de krachten in een nieuwe waarde keten waarin de grondstoffen niet verloren gaan en veranderen in afval, aldus Peter Jansen.