BlogNIEUW BIJ TRIBOO – WANDKLEDEN GEMAAKT VAN HET AFVAL VAN ANANAS

NIEUW BIJ TRIBOO – WANDKLEDEN GEMAAKT VAN HET AFVAL VAN ANANAS

Wandkleden zijn weer helemaal hip en happening. Bij het circulair inrichten van het kantoor mogen deze spraakmakende sieraden dan ook niet ontbreken. TRIBOO brengt een circulaire collectie wandkleden naar de markt gemaakt van afval. De eerste collectie kleden is gemaakt van de vezels uit de afvalbladeren van de ananasplant.

AFVAL VAN ANANASTEELT VORMT DE GRONDSTOF VOOR TEXTIEL VAN WANDKLEED

Het ziet er uit als leer, echter is het een stof en is 100% biologisch. Het is gemaakt van vezels uit de afvalbladeren van de ananasplant. Deze bladeren zijn een bijproduct van de bestaande ananasoogst, dus de grondstof heeft geen extra milieu hulpbronnen nodig om te produceren. Na de ananasoogst worden de achtergebleven geschikte bladeren van de planten in bundels verzameld en worden de lange vezels met halfautomatische machines gewonnen. De vezels worden gewassen en natuurlijk gedroogd door de zon of tijdens het regenseizoen in droogovens. De droge vezels ondergaan een zuiveringsproces om eventuele onzuiverheden te verwijderen, wat resulteert in een pluisachtig materiaal. Deze pluisachtige ananasbladvezel (PALF) wordt vermengd met op maïs gebaseerd polymelkzuur (PLA) en ondergaat een mechanisch proces om een ananas vilt te creëren van Pinatex.

MET 1 VIERKANTE METER WANDKLEED VERANDER JE HET WAARDELOZE AFVAL VAN 16 ANANASPLANTEN IN EEN WAARDEVOL PRODUCT

Wist je dat je voor het maken van 1 vierkante meter wandkleed het bladafval nodig hebt van 16 ananasplanten wat overeenkomt met ongeveer 480 bladeren?

Het verzamelen van deze bladeren stelt de boeren in staat om een tweede inkomen te verdienen, maar helpt hen ook bij het afvalbeheer van de landbouwgrond, omdat deze anders zouden zijn verbrand of weggegooid.

Vervolgens wordt de overgebleven biomassa die is geproduceerd bij de vezelextractie gebruikt als meststof bij het herplanten van het gewas - niet alleen om kosten te besparen voor de lokale coöperaties, maar vooral om te voldoen aan de #zerowaste-principes en de filosofie van de circulaire economie.

Met de jaarlijkse productie van meer dan 13 miljoen ton ananasblad afval pakken we een aangeboren afvalprobleem aan door van de ananasblad vezels een geweldig textiel te maken dat een lage negatieve impact heeft op het milieu en tegelijkertijd een hoge sociale impact heeft.

KLEDEN GEMAAKT VAN AFVAL IN ALLERLEI VARIATIES

De wandkleden hebben standaard een afmeting van 1700x1200mm en zijn verkrijgbaar in 12 verschillende kleuren. De achterkant is met wol af te werken waardoor ook een akoestische werking ontstaat. De kleden kunnen ook in maatwerk afmetingen geleverd worden en het is mogelijk om verschillende motieven en logo’s uit te snijden zodat het wandkleed volledige gepersonaliseerd kan worden.

Verder lezen:

No items found.
alle artikelen

Blijf op de hoogte van nieuwe inspiratie

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.