voorbeelden uit de circulaire economie

NIEUW BIJ TRIBOO: BOOMSCHORS OERTEXTIEL ZOALS MOEDER AARDE HET BEDOELD HEEFT

TRIBOO is altijd op zoek naar gezonde en herbruikbare meubel toepassingen als het gaat over materiaal, binding en constructies. Vaak zijn dit moderne innovatieve technieken maar soms kom je erachter dat de beste producten van moeder aarde stammen uit het begin van de mensheid en zo uit de natuur komen. Op onze zoektocht naar spraakmakende en ecologische  afwerkingen werden wij verliefd op textiel gemaakt van boomschors. De oudste textiel op aarde komt opnieuw tot leven.

HET OUDSTE TEXTIEL VAN DE MENSHEID EN UNESCO WERELDERFGOED.

Boomschorsvlies uit Oeganda wordt beschouwd als het oudste textiel in de menselijke geschiedenis. Veel gebruikt tot het einde van de 19e eeuw. Het beste textiel was gereserveerd voor de luxueuze kleding van de vorsten van de op een na oudste dynastie op aarde, het bijna duizendjarige koninkrijk Buganda.

MEESTERWERK VAN ORAAL EN IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED

De handgemaakte vervaardiging van het schorsdoek werd in 2005 door UNESCO uitgeroepen tot een "meesterwerk van oraal en immaterieel cultureel erfgoed" en in 2008 werd het opgenomen in de lijst van culturele activa van het immaterieel werelderfgoed.

DE HECHTE SYMBIOSE TUSSEN MENS EN BOOMSCHORS IS AL EEUWENOUD  

De constant vernieuwende bast van de Oost-Afrikaanse vijgenboom "Mutuba" wordt jaarlijks geoogst zonder de boom om te hakken. Het is de basis voor een breed scala aan textiel en composietmaterialen, die worden verkregen via energiezuinige, deels volledig CO2-vrije processen en worden verkocht onder de naam BARKTEX®. Een oude mythe uit Oeganda meldt dat de mens door de vijgenboom is gestapt om hem in bezit te nemen. De moderne archeologie bevestigt Afrika als de bakermat van de mensheid. En elke kenner die ooit een stuk schorsdoek in zijn handen heeft gehouden, begrijpt de essentie van deze mythe: de hechte symbiose tussen mens en boomschors als een oude, volwassen relatie.

TRIBOO EN JHON CAMPO BRENGEN TWEE WERELDEN SAMEN

Om meubelen verantwoord en ecologisch af te werken met textiel zijn TRIBOO en Jhon Campo gaan samenwerken. TRIBOO zocht voor haar akoestische toepassingen opgebouwd uit #GREENGRIDZ meubel constructie panelen en EverUse circulaire akoestische isolatie een textiel om af te werken. Natuurlijk geen gewoon textiel maar een textiel met een duurzaam verhaal. Specialist Jhon Campo, al 30 jaar werkzaam in de interieurbranche en gespecialiseerd in duurzaam textiel bood hierin met zijn kennis de oplossing met een ecologisch textiel dat stamt uit het begin der mensheid.

CIRCULAIRE FILOSOFIE ALS UITGANGSPUNT VOOR SPRAAKMAKENDE GEZONDE INRICHTING

Met veel ervaring en de combinatie van beide kennisvelden zijn er modulaire akoestische panelen, wandsystemen en andere interieuroplossingen ontwikkeld om het kantoor gezond, spraakmakend en circulair in te richten.

BOOMSCHORS PAST 100% IN BIOPHILIC DESIGN

Biophilic design speelt in op de ingeboren behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur. Onderzoek toont aan dat een biofilische omgeving stress verlaagt en zo positief werkt op de gezondheid van de gebruikers. Bedrijfsmatig interessant want gezonde werknemers zijn productiever, met hogere winstcijfers als resultaat.

Direct aan de slag!

Wordt ook een circulaire caretaker en innovator. Ontvang 5 stappen die je morgen kunt nemen om circulariteit te verwerken in je bedrijfsvoering.

Dank u wel! Wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Oeps! Er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.
alle artikelen