Blog

KONE KIEST BEWUST VOOR CIRCULAIR OM DUURZAAM THUIS TE WERKEN EN BESPAART 2.160 KILO MATERIAAL EN 60% CO2

De circulaire thuiswerkplek van TRIBOO kwam aantoonbaar als beste uit de bus

In 2021 besloot liften- en roltrappen fabrikant KONE om haar medewerkers een gezonde én duurzame thuiswerkplek te geven. TRIBOO werd uitgenodigd door facilitair manager Sam Groen om een voorstel te doen. “Maak het makkelijk, duurzaam en liefst betaalbaar”. Daar is TRIBOO mee aan de slag gegaan.

KONE WILDE WETEN WIE ECHT DUURZAAM ZIJN

Er wordt veel gezegd over duurzaamheid, maar KONE wilde weten wie dat nu écht zijn.

De duurzame strategie van KONE is in deze aanbesteding leidend geweest. Meerdere aanbieders deden hun verhaal over de thuiswerkplek. Zij moesten uitleg geven over de hoeveelheid gebruikt materiaal, de CO2-uitstoot in de productie, herkomst, gehalte aan toxische stoffen en herbruikbaarheid. Een ander zwaarwegend criterium was efficiënte logistiek. Veel mensen moesten in een korte tijd een werkplek thuis geleverd krijgen.

DE CIRCULAIRE THUISWERKPLEK VAN TRIBOO KWAM AANTOONBAAR ALS BESTE UIT DE BUS

Op basis van solide data en praktisch aantoonbare voorbeelden kwam de thuiswerkplek van TRIBOO als meest duurzame uit de bus. Door toepassing van het #greengridz bureaublad in combinatie met een in Nederland geproduceerd onderstel scoorde de werkplek de hoogste punten door het minste materiaal te gebruiken en de laagste CO2-uitstoot te hebben. Op het gebied van gezonde en verantwoorde materialen scoorde de CARB2 certificering in combinatie met het Nordic Swan Eco label, één van 's werelds strengste en meest erkende milieu certificeringen uit Scandinavië, hoge ogen. Ook op leverbetrouwbaarheid en efficiënte logistiek kwam TRIBOO als beste uit de bus. De thuiswerkplek van TRIBOO wordt volledig in Nederland geproduceerd en er is geen afhankelijkheid van transporten uit verre landen.  

DUURZAAM IS MEESTAL GEKOPPELD AAN EEN HOGERE PRIJS, MAAR DAT VIEL MEE

Sam Groen: “De prijs speelt natuurlijk altijd mee. En duurzaam is meestal gekoppeld aan een hogere prijs. Wij waren bang dat dat scheef zou gaan lopen. Dat is gelukkig met onze thuiswerkplekken van TRIBOO meegevallen. KONE heeft bewust voor veel duurzamer gekozen en daar mag een andere prijs aan hangen. TRIBOO is een 100% Nederlands bedrijf en heeft een concurrerende aanbieding gedaan. Verder houden wij van korte lijnen. Je weet met wie je zaken doet. Dat is erg prettig.”

EEN ENORME LOGISTIEKE OPERATIE

Verspreid over heel Nederland moesten 120 werkplekken gebracht worden naar de medewerkers. Ieder adres heeft zijn eigen mogelijkheden en onmogelijkheden qua bereikbaarheid om meubilair naar binnen te brengen en te monteren. Medewerkers moeten thuis zijn en de hele operatie moest binnen een ambitieuze planning worden volbracht. Ook de communicatie en planning met alle betrokkenen vergt een gestructureerde aanpak om deze logistieke operatie tot een succes voor iedereen  te maken.  

120 BLIJE MEDEWERKERS WERKEN VEILIG EN GEZOND THUIS

Inmiddels zijn meer dan 120 KONE medewerkers blij gemaakt met een circulaire werkplek thuis. TRIBOO heeft alle zorgen uit handen genomen en de hele logistieke operatie professioneel georganiseerd. Perfect tot in de puntjes, van het onderzoek en inventarisatie van de wensen en eisen tot het plannen, produceren, coördineren, afleveren en monteren van de werkplekken thuis. Nu kan iedereen veilig en gezond werken zowel thuis als ook straks weer op kantoor.

"Thuiswerken aan de keukentafel had ik wel geprobeerd, maar dat was geen doen met de kinderen. Ook ergonomisch ging het niet. Een in hoogte verstelbaar bureau en een goede stoel zijn wel heel fijn. Het bestellen en de levering ging probleemloos en snel Volgens afspraak is het keurig naar de zolder gedragen en in elkaar gezet. Wat wel grappig was, mijn kind stond erbij. De monteur heeft wijselijk niet uitgelegd hoe de schakelaar werkt om het bureau de laten stijgen en dalen. Hij had goed gezien dat mijn dochter daar dan vervolgens de hele dag mee zou spelen. Dat noem ik meedenken."

Rachel Lindemans, Learning & Development Specialist Kone

Sander van Zanten, Technical field support engineer bij KONE Nederland

"Wat ik vooral heel fijn vind is dat mijn werkgever zo aan ons heeft gedacht. We zitten veel thuis en een goede gezonde werkplek is voor mij belangrijk om mijn werk goed te kunnen doen. Dit scheelt écht enorm. Verder spreekt het mij erg aan dat de materialen circulair en duurzaam zijn.".