voorbeelden uit de circulaire economie

Het circulaire perspectief van een circulaire CFO

Erik vanSchie, CFO van Sweco Nederland, deelt zijn perspectief over de cruciale rol die de CFO speelt bij de transitie naar een circulaire economie en wording van de afval loze maatschappij. Als meest betrokken en benaderbare partner met erkende expertise ontwerpt en ontwikkelt Sweco samen met haar klanten de steden van de toekomst.

Geld speelt altijd een grote rol bij circulaire vraagstukken. Daar komt vaak de rol van de CFO om de hoek kijken. Zijn of haar visie en beleid rondom circulariteit hebben dan ook een belangrijke invloed op de uitkomsten.  

Iedereen maakt elke dag ontelbare keuzes. Veel keuzes maken we onbewust. Dat is niet ondoordacht, maar gebaseerd op een levenslange ervaring waarbij we de zaken diegoed voor ons werken ‘verinnerlijkt’ hebben. 

In ons werk maken we ook veel bewuste keuzes. Kijkend naar bedrijfsdoelstellingen, passend binnen de visie en in lijn met de cultuur. Voor een geharde financial zit achter iedere beslissing een business case. Het liefst met meerjarige kasstromen, contant gemaakt met een risico bepaald discount rate. Of nog mooier: met ‘real options valuation’ om mogelijke scenario’s te modelleren.

Binnen een bedrijf dat bezig is met de steden van de toekomst is duurzaamheid belangrijk.Dat leeft bij onze klanten en bij onze medewerkers. Voor een CFO vallen een aantal duurzaamheid aspecten helemaal in de comfort-zone. Energie labels,warmtepompen en zonnepanelen lenen zich heel goed voor positieve businesscases.

Uitdagender wordt het als je naar circulariteit gaat kijken. Het belang daarvan is evident.Grondstoffen zijn eindig en we kunnen geen roofbouw op de planeet blijven plegen. Maar simpele financiële business cases zijn hier niet zo gemakkelijk te maken. Ze hebben iets extra nodig. Voor mij zijn er twee extra’s: waarde behouden inspiratie.  

Waardebehoud

Als we onze kostbare grondstoffen behouden door ze op een herbruikbare manier te verwerken‘lenen’ we ze slechts voor tijdelijk gebruik. Als je de CFO van de aarde zou zijn is dit dé manier om ze als asset op de balans te houden, ook al worden ze gebruikt. En zou je niet moeten afschrijven, maar waarderen op ‘fair value’.Hoe mooi is dat: grondstoffen worden dan waarschijnlijk ook meer waard! Een positieve businesscase dus waarbij we rekenen met een restwaarde van de grondstoffen.

Inspiratie

Werken in eenomgeving waarin duurzaamheid en circulariteit een belangrijke plek innemen geeft inspiratie. Inspiratie is misschien nog wel mooier dan waarde behoud en is, hoe ontastbaar ook, van onnoemelijke waarde. Daar kunnen nieuwe ondernemers mooie voorbeelden van geven. Ondernemers die lampen maken van CD hoesjes.Plantenbakken van koelkasten. Duurzame ondernemers die met je meedenken en met verrassende ideeën komen. Om beetje bij beetje de duurzaamheid te verbeteren. De ROI, ‘Return on Inspiration’ is hoog.

In al die dagelijkse keuzes en beslissingen die je maakt kan je proberen waarde behoud en inspiratie te kwantificeren en mee te wegen. Maar dat voelt gekunsteld en complex. Ik vind het ook goed werken om ze te omarmen als aspecten die bovenkeuzes uitstijgen. Als je dat bewust doet ga je andere keuzes maken. Misschien niet altijd, maar wel vaak en vaker. Dat helpt ook mee de sfeer in de organisatie te verbeteren. Als CFO kan je daarin een faciliterende rol spelen. Het voelt goed en maakt het leuker om een CF😃 te zijn.

Duurzaamheid ambities Sweco

Geen afval en geen CO2-uitstoot meer in 2035; dat is de duurzaamheid doelstelling van Sweco. Deze ambitie past bij onze missie; wij ontwerpen en ontwikkelen de samenlevingen en steden van de toekomst. Deze belofte doen wij aan onszelf en aan de klant. We realiseren dat met ruim 15.000 collega’s in Europa, waarvan 1.500 in Nederland.

Elke dag helpen wij onze klanten zich voor te bereiden op de problemen en uitdagingen vanmorgen. Wij willen het meest gerespecteerde ingenieursbureau worden en blijven.Dat betekent dat onze opdrachtgevers over 10 of 40 jaar nog enthousiast en tevreden zijn met de oplossingen die wij vandaag voor ze bedenken.

Laat je inspireren door de white papers waarin we onze kennis op de grote thema’s van deze tijd delen in ons “Urban Insight” programma.Of middels ons OnlineMagazine.

Direct aan de slag!

Wordt ook een circulaire caretaker en innovator. Ontvang 5 stappen die je morgen kunt nemen om circulariteit te verwerken in je bedrijfsvoering.

Dank u wel! Wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Oeps! Er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.
alle artikelen