voorbeelden uit de circulaire economie

#GREENGRIDZ WOOD LICHTGEWICHT CONSTRUCTIEPANELEN MET 60% MINDER MATERIAAL EN CO2

De bouw in Nederland staat voor een enorme uitdaging: we moeten meer bouwen en minder uitstoten. Om het tekort aan woningen op te lossen moeten er in 2030 een miljoen woningen bij. Momenteel liggen veel nieuwbouwprojecten stil door internationale afspraken over CO2-reductie en stikstof. Als we op de huidige manier door bouwen met cement, beton en staal komt bij de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen ongeveer 55 miljoen ton CO2 vrij. Met de huidige milieunormen is dat een groot probleem.

DE BOUW- EN MEUBELINDUSTRIE MOETEN VERANDEREN OM TE OVERLEVEN

Hout is niet nieuw. Het wordt al eeuwen toegepast als bouwmateriaal en heeft zich bewezen als duurzaam en betrouwbaar. Hout heeft nog wel eens te maken met een imagoprobleem, wat vaak niet op feiten maar op perceptie is gebaseerd.

VOORDEEL VAN HOUT ALS BOUWMATERIAAL

Duurzaam geproduceerd hout betekent dat de ecologische functie van het bos behouden blijft. Duurzaam bosbeheer is dat je nieuwe bomen plant om gekapte exemplaren te vervangen en dat je zorgt dat het bos gezond en leefbaar blijft. Zo kun je hout oogsten zonder schade aan de natuur. Bos krijgt economische waarde, het blijft beschermd tegen o.a. illegale houtkap en aangestoken bosbranden.

#GREENGRIDZ WOOD IS CO2 VAST

Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen. Per m3 bos wordt er gemiddeld 0,9 ton CO2 uit de lucht gefilterd. Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen, zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig. Hout is als natuurproducent een C02 opslag gedurende de gebruiksduur.

#GREENGRIDZ WOOD IS MILIEUVRIENDELIJK

Bomen leggen CO2 vast in de vorm van hout. De hoeveelheid CO2 wordt over de levensduur vastgehouden en draagt dan niet bij aan het broeikaseffect. Bij verbranding of vertering komt eenzelfde hoeveel C02 vrij, hierdoor is het materiaal CO2 neutraal.

#GREENGRIDZ WOOD IS DUURZAAM

Bomen kunnen na 20 tot 120 jaar gekapt worden, terwijl grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen. Als de bossen waaruit het hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen deze bossen voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron. Hout uit duurzaam beheerde bossen kun je grofweg indelen in twee soorten: hout geschikt voor mooie planken, voor de bouw en hout te dun of niet mooi genoeg om te gebruiken. Van het hout dat niet gebruikt wordt gaat het merendeel naar papierfabricage. Andere delen worden gebruikt voor houtpanelen. Wat overblijft belandt bij de energiesector, als alternatief voor fossiele brandstoffen.

#GREENGRIDZ WOOD IS VEILIG

Hout heeft aantoonbaar een hoge brandveiligheid, daarover bestaat nog wel eens een misverstand. Door het lage warmte geleidende vermogen en de verkoling van het oppervlak wordt brand vertraagd. Daarnaast komen bij verbranding nauwelijks schadelijke rookgassen vrij, waardoor grote risico’s voor bewoners uitblijven.

#GREENGRIDZ WOOD IS ISOLEREND

Door de unieke cel structuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 hoger dan die van aluminium.

#GREENGRIDZ WOOD IS STERK

Hout heeft een grote sterkte bij een relatief laag eigen gewicht. Hout heeft zich als bouwmateriaal door de eeuwen heen al voldoende bewezen. Het kan worden gebruikt in veel constructieve doeleinden.

#GREENGRIDZ WOOD IS VEELZIJDIG

Hout is zeer veelzijdig als het op ontwerpvrijheid aankomt. Vrijwel alle details, zoals historische details bij restauratie als moderne designprofileringen kunnen worden gemaakt, kortom in hout is nagenoeg alles mogelijk. Houten producten kunnen door het te schilderen in iedere gewenste kleur worden geleverd.

#GREENGRIDZ WOOD IS GOED TE ONDERHOUDEN

Houten producten kunnen worden onderhouden en kunnen op ieder gewenst moment qua kleur worden aangepast aan een trend. Beschadigingen kunnen worden bijgewerkt, waardoor na een onderhoudsbeurt het hout er weer als nieuw uit kan komen te zien.

#GREENGRIDZ WOOD IS RECYCLEBAAR EN BIOLOGISCH AFBREEKBAAR

Geen enkel ander materiaal is zo goed te recyclen als hout. Voor het recycle proces hoeft geen beroep te worden gedaan op grote hoeveelheden energie. Als hout niet wordt gerecycled, kan het goed worden ingezet om groene energie te produceren. De hoeveelheid CO2 die daarbij vrijkomt, is niet meer dan de bij de groei opgeslagen hoeveelheid CO2 in het hout. Hierdoor is het gebruik van hout voor energie volledig CO2-neutraal. Hout is ook volledig biologisch afbreekbaar, zodat toekomstige generaties niet met afval uit ‘onze’ tijd worden opgescheept.

#GREENGRIDZ WOOD IS MOOI EN WARM

Hout is een natuurproduct en geeft een warme uitstraling. Een houten element is een natuurlijke verbinding tussen de binnen- en buitenkant van een woning of pand. Door de ontwerpvrijheid en flexibiliteit van houten elementen kan iedere gewenste uitstraling worden verkregen waardoor uw woning of pand enorm waardevast is en blijft.

#GREENGRIDZ WOOD = 60% MINDER MATERIAAL = 60% MINDER CO2

Doordat er 60% minder materiaal hoeft te worden gebruikt om het #GREENGRIDZ meubelconstructie paneel te maken, wordt er 60% minder grondstof onttrokken aan moeder aarde. Het materiaal is simpelweg niet meer nodig om een sterke lichtgewicht meubelconstructie te maken.  Hierdoor voorkom je het gebruik van materiaal. Meer duurzaam en circulair als dat gaat het niet worden!

60% MINDER MATERIAAL = MINDER BRANDSTOF EN CO2

Doordat een lading #GREENGRIDZ panelen minder weegt hoeft de motor van de vrachtwagen minder inspanning te leveren. Hierdoor is het brandstofverbruik en CO2 uitstoot aanzienlijk lager t.o.v. een lading traditionele massieve meubelpanelen. #GREENGRIDZ wordt gemaakt in Nederland. Hiermee produceren wij altijd dicht bij onze klanten waardoor de CO2 uitstoot en de belasting op het milieu minimaal is in vergelijking met panelen die van ver weg komen.  

60% MINDER MATERAAL = 60% MINDER GEWICHT EN MEER VOLUME VERVOEREN

In Nederland is het maximum gewicht van een vrachtwagen inclusief lading  gesteld op 40.000 kilo. In de praktijk betekent dit dat trailers met massieve plaatmaterialen maar voor de helft beladen kunnen worden. Hierdoor is de beladingsgraad slechts 50% van het totaal volume dat vervoerd kan worden. Met #GREENGRIDZ kunnen trailers door het lichte gewicht 100% beladen worden en dat scheelt weer kilometers en CO2.

60% MINDER MATERIAAL = 60% MINDER GEWICHT

Het gewicht van massieve meubelpanelen is zwaar. In verhouding met #GREENGRIDZ scheelt dit ongeveer 60%. Het gewicht per m2 van een 38mm meubelpaneel bedraagt circa 18 kilo van multiplex, 25 kilo van spaanplaat en 8 kilo van #GREENGRIDZ. Het #GREENGRIDZ meubelpaneel is verkrijgbaar van 20mm tot 400mm. Naarmate het paneel dikker wordt nemen de gewichtsvoordelen significant toe en neemt het benodigde materiaal exponentieel af. Het gewicht van massieve meubelpanelen is zwaar. In verhouding met #GREENGRIDZ scheelt dit ongeveer 60%. Het gewicht per m3 bedraagt gemiddeld van spaanplaat 650 kilo, multiplex 800 kilo en #GREENGRIDZ 250 kilo.

60% MINDER MATERIAAL = 60% MINDER GEWICHT TILLEN

Een meubel wat er robuust uit ziet maar dit niet weegt! Ons geheim van lichtgewicht zie je niet! Door toepassing van ons gepatenteerde GRID bestaat het meubelconstructie paneel voor 60% uit lucht. Dat is fijn voor het welzijn en de gezondheid van onze klanten, het is makkelijk te verplaatsen, in elkaar te zetten en je ontziet hier ook je rug mee.  

#GREENGRIDZ HET MEUBELPANEEL MET EEN GEZONDE MISSIE

Bijna alle meubelen worden gemaakt van massieve meubelpanelen. Met deze toepassing zijn er veel grondstoffen nodig en zijn de panelen qua gewicht erg zwaar. De maatschappelijke opgave qua gezondheid, duurzaamheid en circulariteit is om zuinig met grondstoffen om te gaan, geen afval te produceren en CO2 te besparen. Wie had kunnen denken dat het maken van meubelen hieraan een bijdrage zou kunnen gaan leveren. Door toepassing van  #GREENGRIDZ, het meubelconstructie paneel met een gezonde missie, wordt het behalen van deze doelstellingen kinderspel.

Direct aan de slag!

Wordt ook een circulaire caretaker en innovator. Ontvang 5 stappen die je morgen kunt nemen om circulariteit te verwerken in je bedrijfsvoering.

Dank u wel! Wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Oeps! Er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.
alle artikelen