voorbeelden uit de circulaire economie

#GREENGRIDZ MEUBELPANEEL SCOORT HET HOOGSTE NIVEAU OP DE R LADDER VAN LANSINK REFUSE

Voor bijna alle meubeltoepassingen worden massieve meubelpanelen toegepast. Hierdoor zijn er veel grondstoffen nodig en zijn de panelen qua gewicht erg zwaar. Doordat er ook nog vluchtige organische stoffen in zijn verwerkt als FORMALDEHYDE scoren traditionele meubelpanelen vaak dan ook niet hoger op de R ladder dan het niveau van recycling of recover (terugwinning energie in de vorm van verbranding grondstoffen). De onderste twee treden van de R ladder van Lansink.

#GREENGRIDZ SCOORT HOOGSTE NIVEAU OP DE R LADDER REFUSE

Door toepassing van #GREENGRIDZ, het meubelpaneel met een gezonde missie, wordt het behalen van het hoogste niveau op de R ladder kinderspel. Door het gepatenteerde GRID is het materiaalgebruik simpelweg niet meer nodig. Simpelweg materiaal niet meer gebruiken is het meest circulair en scoort het hoogste niveau op de R ladder.

60% TOT 90% MINDER MATERIAAL BIJ EEN #GREENGRIDZ PANEEL VAN 19MM

Bij een 19mm #GREENGRIDZ lichtgewicht meubelpaneel wordt er 60% minder materiaal gebruikt dan een massief blad van spaanplaat of multiplex. Bij een blad van 100mm is er nog maar 10% vaste stof aanwezig in de lichtgewicht constructie. Met #GREENGRIDZ wordt er afhankelijk van de dikte van het paneel tussen de 60 en 90% minder grondstof onttrokken aan moeder aarde. Het materiaal is simpelweg niet meer nodig om een sterke lichtgewicht meubelconstructie te maken.  Hierdoor voorkom je het gebruik van materiaal. Meer duurzaam en circulair als dat gaat het niet worden!

DE MEUBELINDUSTRIE KAN VANAF NU EEN SUBSTANTIËLE BIJDRAGE GAAN LEVEREN AAN DE REDUCTIE VAN GRONDSTOFFEN EN CO2

De maatschappelijke opgave qua gezondheid, duurzaamheid en circulariteit is om zuinig met grondstoffen om te gaan, geen afval te produceren en CO2 te besparen. Vanaf nu kan de meubelindustrie een substantiële bijdrage leveren bij de realisatie hiervan zodat de afval loze maatschappij en circulaire economie een realiteit gaan worden. Simpelweg een ander meubelpaneel toepassen verandert je score van de laagste treden op de R ladder naar de hoogste trede op de R ladder.

WAT IS DE LADDER VAN LANSINK?

De Ladder van Lansink is een standaard op het gebied van afvalbeheer. De standaard is genoemd naar de Nederlandse politicus Ad Lansink, die in 1979 in de Tweede Kamer een motie voor deze werkwijze indiende. Internationaal wordt het algemene principe achter de Ladder van Lansink vaak aangeduid met de term "afvalhiërarchie".

Het afvalbeleid is erop gericht prioriteit te geven aan de milieuvriendelijkste verwerkingswijzen. Deze staan bovenaan de 'ladder'. Het beleid van de overheid moet erop gericht zijn zo veel mogelijk afval de Ladder van Lansink te laten 'beklimmen'. In de praktijk betekent dit dat altijd zal worden gekeken of een bepaalde stap gerealiseerd kan worden. Pas indien dit niet het geval is zal een volgende, lagere stap in aanmerking komen.

DE LADDER VAN LANSINK IS OPGEBOUWD UIT DE VOLGENDE 'TREDEN':

• preventie

• hergebruik

• sorteren en recyclen

• verbranden

• storten

IN HET LANDELIJK AFVALBEHEERPLAN 2002 - 2012 (LAP) IS DE INDELING VERFIJND:

• kwantitatieve preventie: het ontstaan van afvalstoffen wordt voorkomen of beperkt

• kwalitatieve preventie: bij het vervaardigen van stoffen, preparaten of andere producten wordt gebruikgemaakt van stoffen en materialen die na gebruik van het

product geen of zo min mogelijk nadelige gevolgen voor het milieu veroorzaken

• nuttige toepassing door producthergebruik: stoffen, preparaten, of andere producten worden na gebruik als zodanig opnieuw gebruikt

• nuttige toepassing door materiaalhergebruik: stoffen en materialen waaruit een product bestaat worden na gebruik van het product opnieuw gebruikt

• nuttige toepassing als brandstof: afvalstoffen worden toegepast met een hoofdgebruik als brandstof of voor een andere wijze van energieopwekking

• verbranden als vorm van verwijdering: afvalstoffen worden verwijderd door deze te verbranden op het land

• storten: afvalstoffen worden gestort

Direct aan de slag!

Wordt ook een circulaire caretaker en innovator. Ontvang 5 stappen die je morgen kunt nemen om circulariteit te verwerken in je bedrijfsvoering.

Dank u wel! Wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Oeps! Er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.
alle artikelen