BlogGezonde en circulaire werkplek met de laagste CO2 footprint

Gezonde en circulaire werkplek met de laagste CO2 footprint

De maatschappelijke opgave qua gezondheid, duurzaamheid en circulariteit is om zuinig met grondstoffen om te gaan, geen afval te produceren en CO2 te besparen. Daarnaast hebben we te maken met meer en meer uitval en gezondheidsklachten bij medewerkers.

Heel weinig mensen weten waar de meubelen waar ze dagelijks mee in aanraking komen van zijn gemaakt, waar ze vandaan komen en waar ze naar toe gaan als ze niet langer gebruikt worden. Iedereen gaat er vanuit dat wij als mensen in de maatschappij beschermd worden door gezondheidsorganisaties en de overheid. Hoe kan het dan dat duurzame Nederlandse kantoren vol staan met zware ongezonde meubelen, die goedkoop geïmporteerd zijn vanaf de andere kant van de wereld en eindigen als afval in de oven, onder de grond of in onze oceanen?  

De afgelopen decennia zijn bijna al onze kantoor meubelen gemaakt van massieve meubelpanelen zoals spaanplaat en mdf.

Omdat deze producten niet herbruikbaar ontworpen zijn, vormen ze een grote stroom op de afvalberg. Jaarlijks gooien we uit onze kantoren voor 73 miljoen aan grondstoffen weg. Dit komt door de eenvoudige reden dat de materialen waaruit de panelen zijn opgebouwd zo zijn verlijmd en afgewerkt dat het proces onomkeerbaar is. Hierdoor zijn de materialen nauwelijks meer te scheiden tot pure reststromen, een voorwaarde voor hoogwaardige hergebruik. Daarnaast bevat een groot deel van deze verwerkte materialen ook ongezonde en giftige stoffen. De meest schadelijke zijn de binder formaldehyde, melamine- en fenolhars die ons milieu en de gezondheid schaden.

Zo veranderen waardevolle grondstoffen in waardeloze meubelen die de maatschappij veel geld kosten om te verwerken. Giftige stoffen en CO2 brengen schade toe aan onze leefomgeving. Met als gevolg milieuvervuiling, klimaatverandering en het uitputten van grondstofvoorraden.  Dit moet en kan anders!

De wegwerpmaatschappij is onhoudbaar.

In een tijd dat we meer nadenken over grondstoffen en milieu, zoeken we naar oplossingen. Wij hebben die gevonden!

Het gezonde en circulaire bureau met de laagste CO2 footprint

Een van de meest voorkomende meubelstukken die dagelijks intensief gebruikt wordt in onze werkomgeving is het in hoogte verstelbaar bureau. Afwisselend staand en zittend werken is gezonder dan heel de dag zitten. Dit is algemeen bekend. Wat maar heel weinig mensen weten is waar deze werkplekken van gemaakt zijn, waar deze meubelstukken geproduceerd worden en wat de impact hiervan is op de gezondheid, CO2 en het milieu als we ze niet meer kunnen gebruiken. Juist hier onderscheidt het gezonde en circulaire bureau van TRIBOO zich van alle bureaus die verkrijgbaar zijn in de markt. Met de #GREENGRIDZ lichtgewicht bureaubladen en de EverUse akoestische bureauschermen wordt het verschil gemaakt. Wij introduceren de nieuwe norm als het gaat over gezond en circulair werken.

Wat zijn #GREENGRIDZ bureaubladen?

#GREENGRIDZ is het circulaire meubelconstructie paneel met een gezonde missie. Het is de duurzame vervanger voor massieve niet herbruikbare meubelpanelen als spaanplaat en mdf. De opbouw van de lichtgewicht constructie bestaat uit een gepatenteerd GRID systeem. Het innovatieve basismateriaal wordt gemaakt in Nederland en kan samengesteld worden uit verschillende soorten afval reststromen. De bron voor deze adapter zijn cellulose vezels uit onder andere karton, melkpakken, hennep en hout. Deze grondstoffen worden gebonden onder invloed van temperatuur en druk tot sterke platen. Hier worden geen giftige binders of andere schadelijke stoffen aan toegevoegd. Deze platen worden geperst tot een ijzersterk en lichtgewicht meubelconstructie paneel dat veelzijdig is in gebruik.

DE WAARDEN VAN #GREENGRIDZ BUREAUBLADEN:

CIRCULAIR PRODUCT GEMAAKT VAN AFVAL

#GREENGRIDZ is een circulair meubelconstructie paneel gemaakt van cellulose afval. De opbouw van de lichtgewicht constructie bestaat uit een gepatenteerd GRID systeem. Het innovatieve basismateriaal kan samengesteld worden uit verschillende soorten afval reststromen. De bron voor deze adapter zijn cellulose vezels uit onder andere karton, melkpakken, hennep en hout. Deze grondstoffen worden gebonden onder invloed van temperatuur en druk tot sterke platen. Hier worden geen giftige binders of andere schadelijke stoffen aan toegevoegd. Deze platen worden geperst tot een ijzersterk en lichtgewicht meubelconstructie paneel dat veelzijdig is in gebruik.

MINDER MATERIAAL

Op bijna alle bureaus liggen massieve bureaubladen van spaanplaat of MDF. Voor deze meubelpanelen zijn er veel grondstoffen nodig en zijn qua gewicht erg zwaar. Op de standaard voor afvalbeheer, de R ladder van Lansink, scoort het lichtgewicht #GREENGRIDZ meubelconstructie paneel het hoogste niveau. REFUSE. Simpelweg doordat het materiaal niet langer nodig is om een sterke meubelconstructie te maken.

Met een #GREENGRIDZ bureaublad wordt er afhankelijk van de dikte van het paneel tussen de 60 en 90% minder grondstof onttrokken aan moeder aarde ten opzichte van traditionele panelen. Bij 19mm dikte wordt er 60% minder materiaal gebruikt. Bij een blad van 100mm is er nog maar 10% vaste stof aanwezig in de constructie en 90% lucht. Het voorkomen van het gebruik van materiaal, meer duurzaam en circulair als dat gaat het niet worden!  

GEZONDHEID

Het lichtgewicht meubelpaneel bevat geen giftige stoffen, is CARB2 gecertificeerd en biologisch afbreekbaar. Hiermee voldoet het aan de hoogste eisen, als het gaat om vluchtige organische stoffen (VOS) zoals FORMALDEHYDE. Daarnaast zorgt de lichtgewicht constructie er voor dat de ruggen van mensen die meubels sjouwen en monteren ontzien word en dat levert veel happy workers op.

CO2 REDUCTIE EN CO2 OPSLAG

De CO2 uitstoot bij de productie van #GREENGRIDZ is 60% lager dan bij massieve meubelpanelen gemaakt van spaanplaat en multiplex. Minder gewicht en meer volume vervoeren. Door het lichte gewicht van de constructie panelen hoeft de motor minder inspanning te leveren waardoor er minder brandstof wordt verbruikt. Daarnaast kan er ook meer volume vervoerd worden. In Nederland is het maximum gewicht van een vrachtwagen inclusief lading  gesteld op 40.000 kilo. In de praktijk betekent dit dat trailers met massieve plaatmaterialen maar voor de helft beladen kunnen worden. Hierdoor is de beladingsgraad slechts 50% van het totaal volume dat vervoerd kan worden. Met #GREENGRIDZ kunnen trailers door het lichte gewicht 100% beladen worden en dat scheelt weer kilometers en CO2. Het gewicht per m2 van een 38mm meubelpaneel bedraagt circa 18 kilo van multiplex, 25 kilo van spaanplaat en 8 kilo van #GREENGRIDZ. De meubelconstructie panelen worden in Nederland gemaakt. Hiermee produceren wij altijd dicht bij onze klanten waardoor de CO2 uitstoot en de belasting op het milieu minimaal is in vergelijking met panelen die van ver weg komen. CO2 opslag. #GREENGRIDZ is gemaakt van CO2 omdat het gemaakt is van cellulose afval reststromen. Hierdoor wordt CO2 opgeslagen in de meubelen.

HERBRUIKBAAR EN 100% CIRCULAIR  

#GREENGRIDZ innoveert op materiaal, bindtechniek en constructie. Als een adapter kunnen innovatieve materialen geïntegreerd worden in het meubelconstructie paneel. Exclusieve toegang tot eigen herbruikbaar materiaal en baanbrekende innovaties uit de markt kunnen flexibel, eenvoudig en snel geadapteerd worden. Natuurlijke cellulose vezels gewonnen uit afval reststromen staan aan de basis van alle ontwikkelingen. De cellulose grondstof verandert keer op keer in een ander circulair product. Een bureaublad vormt de grondstof voor een keuken, vormt de grondstof voor een wand, vormt de grondstof voor een kast of opnieuw de grondstof voor een bureaublad.

AFVAL ALS VALUTA

Als je naar een bank toe gaat om goud te leasen staan ze je gek aan te kijken. Goud kan je kopen maar niet leasen. Als je het weer in wilt wisselen, kan je kijken op de markt wat het waard is, wordt het gewogen en krijg je deze waarde vergoed. Zo werkt het bij TRIBOO ook! Onze grondstoffen en producten zijn geld waard! Als de waarde in de tijd is gestegen profiteert de klant hier ook van. Net als bij een investering of belegging. Waar voorheen een kostenstroom ontstond door de aanwezigheid van toxische stoffen en schadelijke vezels in niet herbruikbare meubelen, is nu door gezonde circulaire meubelen een waarde stroom gecreëerd. Meubelen zijn niet langer een kostenpost maar een investering en onderdeel van een duurzame bedrijfsstrategie. Zo krijgt afval net als goud en zilver waarde.

GRONDSTOFFENBANK VAN WAARDEVOLLE VEZELS EN CO2

Hoge kwaliteit en herbruikbaarheid van de grondstoffen is onderdeel van het circulaire business model. TRIBOO functioneert als een bank die haar waardevolle grondstoffen in de vorm van meubelconstructie panelen of meubilair tijdelijk uitleent aan organisaties. Als de klant door veranderingen in organisatie of markt anders moet gaan functioneren en hierbij ander meubilair nodig heeft om dit te faciliteren krijgt TRIBOO het meubilair terug. Voor de nieuwe vraag ontwikkelen en produceert zij dan vanuit dezelfde grondstof weer andere circulaire meubelen. Zo kan een bureaublad veranderen in een keuken, wand, bloembak of opnieuw in een bureaublad. Met een design wat gebaseerd is op de identiteit van de organisatie.

RETOURLOGISTIEK EN CIRCULAIRE GRONDSTOFFEN HUB

Om alle logistieke stromen van herbruikbare grondstoffen gecoördineerd weer terug te krijgen is in Zevenhuizen de eerste circulaire grondstoffen HUB van Nederland georganiseerd. Hier worden alle materiaal stromen verzameld voor hergebruik. Ook materialen van andere verantwoordelijke producenten kunnen hier worden verzameld en in volle vrachten gecombineerd retour gezonden worden.

GEMAAKT IN HOLLAND

#GREENGRIDZ wordt gemaakt in Nederland. Hiermee produceren wij altijd dicht bij onze klanten, zorgen voor werkgelegenheid en behouden we vakmanschap en innovatie voor de Nederlandse maakindustrie.

SUPER SNELLE LEVERTIJDEN

De gemiddelde levertijd in Nederland van meubelen ligt tussen de 6 tot 10 weken. Omdat wij het product in Nederland maken en het niet gemaakt en getransporteerd hoeft te worden vanaf de andere kant van de wereld. Zijn wij in staat om in 14 dagen van bestelling tot aflevering in het kantoor te garanderen.  

ONEINDIGE VARIËTEIT AAN AFWERKINGEN

#GREENGRIDZ bureaubladen worden geleverd in ruim 125 verschillende afwerkingen. In alle mogelijke kleuren en houtdecors. De gezonde maatwerk meubelpanelen zijn volledig te personaliseren. Welke smaak u ook heeft, wij hebben het in huis.

MAATWERK BEWERKINGEN ZIJN STANDAARD BIJ #GREENGRIDZ

Alle bewerkingen die u nodig heeft, standaard aanbracht, tot op de mm nauwkeurig. Gaten boren, zagen, sparingen frezen en zelfs verbindingen maken. Het #GREENGRIDZ paneel komt aan op uw project en kan meteen worden verwerkt.

MATERIAAL MET EEN IDENTITEIT

Alle #GREENGRIDZ meubelen worden gechipt met NFC technologie. Dit geheugensteuntje voor onze klanten zorgt er voor dat onze producten altijd weer de weg terug vinden. Ook na langere tijd.

TRIBOO BRENGT #GREENGRIDZ OP DE MARKT VOOR IEDEREEN

Onze missie is duidelijk en zonder compromis: Elk meubel in Nederland gezond, verantwoord en circulair maken. Hoe meer producenten, interieurbouwers en inrichters hier mee gaan werken, des te groter wordt onze impact. #GREENGRIDZ meubelconstructie panelen worden de nieuwe norm als het gaat over gezonde en circulaire bureaubladen.

WAT ZIJN EVERUSE AKOESTISCHE BUREAUSCHERMEN?

EverUse is het circulaire isolatiemateriaal wat wordt gemaakt van papier en karton afval in de eerste circulaire isolatiefabriek ter wereld. Doordat het circulaire product wordt geupcycled uit afval in plaats van nieuw gewonnen grondstoffen, heeft het een negatieve CO2 footprint en slaat het CO2 op in de constructie waarin het verwerkt wordt. De natuurlijke cellulose vezels zijn zacht voor de huid en niet schadelijk voor de luchtwegen. Het bevat geen schadelijke vezels of toxische stoffen als formaldehyde en inkt. Hierdoor wordt het mogelijk om gezonde akoestische meubel toepassingen te maken die bijdragen aan een gezonde en verantwoorde omgeving. EverUse is het eerste circulaire isolatiemateriaal ter wereld met Cradle to Cradle certificering.

DE WAARDEN VAN EVERUSE AKOESTISCHE BUREAUSCHERMEN:

AKOESTISCH CIRCULAIR PRODUCT GEMAAKT VAN AFVAL

De EverUse® Isolatieplaat is stevig en veerkrachtig en vormt de basis voor het akoestisch bureau scherm. Het innovatieve EverUse receptuur wordt geupcycled uit afval reststromen van papier en karton. Door het vervezelen van deze natuurlijke cellulose vezels ontstaat een wollig materiaal. Dit materiaal vormt de basis voor de EverUse circulaire isolatie producten. Uniek is dat het product zowel akoestisch als thermisch isoleert, zo lost het twee problemen op in een keer.  Het is verkrijgbaar als vlok, plaat, paneel of isolatie systeem. Met elk EverUse product dat u koopt, maakt u de afvalberg kleiner en het akoestisch en thermisch comfort in uw gebouw en werkomgeving groter.

ONGEËVENAARD QUA GELUID ABSORPTIE EN ISOLATIE

EverUse levert een waardevolle bijdrage bij het realiseren van akoestisch comfort. Absorberend als het gaat over geluidsoverlast door reflecties en het verkorten van de nagalmtijd. Isolerend als het gaat over het afschermen van een ruimte voor geluid van buiten naar binnen of andersom. Dankzij de wollige structuur en verende massa wordt geluid zeer goed geabsorbeerd zowel bij hoge als lage frequenties. Het frequentie gebied waar EverUse excelleert boven alle andere akoestische materialen is die van onze stem. Vaak de oorzaak van overlast in open kantoortuinen. Met een plaat van 4cm dikte is de absorptie 100%. Specificaties, eigenschappen en officiële testen zijn uitgevoerd door Cauberg Huygen ter onderbouwing van deze best in class performance en A rating.

GEZONDHEID

Het receptuur van EverUse bestaat uit natuurlijke cellulose en bevat geen schadelijke vezels of toxische stoffen, zoals formaldehyde of inkt. Als het eerste circulaire isolatiemateriaal ter wereld met een Cradle to Cradle certificaat, is het onze missie, om er voor te zorgen dat iedereen gezond en circulair kan gaan bouwen. Wij produceren zonder afval en voorkomen dat herbruikbare grondstoffen onbedoeld eindigen als afval in de verbrandingsoven, onder de grond of in onze oceanen. Zo voorkomen wij schade aan onze leefomgeving en leveren een actieve bijdrage aan het verminderen van milieuvervuiling, klimaatverandering en het uitputten van grondstofvoorraden. Ook scoort EverUse als Cradle to Cradle gecertificeerd materiaal hoog bij de evaluatie- en certificatiesystemen waarmee de duurzaamheidsprestatie van gebouwen bepaald worden. LEED en BREEAM-NL kennen credits en punten toe aan Cradle to Cradle gecertificeerde producten die grondig onderzocht zijn en voldoen aan zeer strenge eisen  op vijf gebieden. Veilig en gezond materiaal gebruik – hergebruik van materialen – hernieuwbare energie en CO2 management – verbetering waterkwaliteit – sociale aspecten. Het product moet duurzaam geproduceerd worden en weer als grondstof kunnen worden gebruikt in een  biologische of technische kringloop.

CO2 REDUCTIE EN CO2 OPSLAG

Uw akoestische bureauscherm als opslagmedium van CO2. Doordat EverUse in de constructie van het bureauscherm verwerkt is worden de cellulose vezels als biomassa opgeslagen in het interieur. Voor elke kilo EverUse wordt 3,7 kilo Co2 opgeslagen. Wanneer we dit corrigeren voor productie en logistiek in de keten, heeft EverUse een negatieve CO2 footprint van -1 kg CO2/kg producten en draagt hiermee wezenlijk bij aan de reductie en opslag van CO2.

HERBRUIKBAAR EN 100% CIRCULAIR

Circulair produceren zonder afval. EverUse is een materiaal ontwikkeling van 20 jaar. Vanuit de vezel ontworpen om 100% te kunnen worden hergebruikt. De circulaire productiefaciliteit in Sneek produceert zonder afval waarbij elke isolatieplaat volledig kan worden hergebruikt. Ook het snijverlies, wat normaal een kosten stroom is omdat afval verwerkt moet worden verandert in 15 minuten in een waarde stroom en wordt opnieuw een winstgevende circulaire isolatie plaat.

AFVAL ALS VALUTA

Stilte is goud waard. EverUse neemt als circulaire waardeketen verantwoordelijkheid voor haar hoge kwaliteit cellulose grondstoffen. Dus als u er klaar mee bent, gaan wij er mee door. Als EverUse uit de bureauschermen  wordt gehaald, wordt het gewogen en betalen wij de grondstofwaarde per kilo terug. Is de huidige waarde van het materiaal gestegen ten op zichten van de waarde op het moment van aanschaf dan profiteert u van deze extra opbrengst en ontvangt u dit net als een investering op uw bankrekening. Omdat u met veel liefde heeft gezorgd voor de grondstoffen krijgt u de waardering in plaats van een factuur met te betalen kosten voor het verwerken van afval. Op deze wijze gaan we samen verantwoord om met onze grondstoffen en gooien we niets meer weg. EverUse geeft hiermee als producent concrete invulling aan de wording van de circulaire economie en de realisatie van de afval loze maatschappij.

GRONDSTOFFENBANK VAN WAARDEVOLLE VEZELS EN CO2

Hoge kwaliteit en herbruikbaarheid van de grondstoffen is onderdeel van het circulaire business model. EverUse functioneert als een bank die haar waardevolle grondstoffen in de vorm van isolatiemateriaal tijdelijk uitleent aan organisaties. Als de klant de grondstoffen niet langer kan gebruiken krijgt EverUse deze terug. Daarna zorgen wij er voor dat de EverUse grondstof opnieuw zijn weg vind naar een andere klant in de vorm van vlokken, matten of panelen.

RETOURLOGISTIEK EN DE EERSTE CIRCULAIRE ISOLATIEFABRIEK TER WERELD

Alle logistieke retourstromen van de herbruikbare grondstof EverUse worden via een netwerk van circulaire HUBS georganiseerd en gecoördineerd. Zo vindt de grondstof op een efficiënte manier de weg terug naar de producent. Eenmaal verwerkt in de eerste circulaire isolatiefabriek ter wereld gaan de gezonde en verantwoorde circulaire producten weer terug naar de markt. Zo is de cirkel rond. We gooien niets meer weg en grondstoffen gaan nooit meer verloren.

GEMAAKT IN HOLLAND

EverUse wordt gemaakt in Nederland. Hiermee produceren wij altijd dicht bij onze klanten, zorgen voor werkgelegenheid en behouden we vakmanschap en innovatie voor de Nederlandse maakindustrie.

SUPER SNELLE LEVERTIJDEN

Omdat wij het product in Nederland maken en het niet gemaakt en getransporteerd hoeft te worden vanaf de andere kant van de wereld. Zijn wij in staat om in 14 dagen van bestelling tot aflevering in het kantoor te garanderen.  

MATERIAAL MET EEN IDENTITEIT

Alle EverUse isolatieplaten worden gechipt met NFC technologie. Dit geheugensteuntje voor onze klanten zorgt er voor dat onze producten altijd weer de weg terug vinden. Ook na langere tijd.

EVERUSE INSIDE

EverUse INSIDE is het samenwerkingsprogramma van EverUse voor de ontwikkeling van circulaire waarde ketens. De EverUse technologie verduurzaamd bestaande isolatie oplossingen op het gebied van gezondheid, herbruikbaarheid, reductie en opslag van CO2.

Daarnaast veredelen alle andere positieve eigenschappen van het materiaal de standaard lineaire isolatie oplossingen tot topkwaliteit isolatieproducten. Door best in class geluidisolatie en absorptie, thermische eigenschappen, vochtregulatie en fase verschuiving is EverUse een gezonde en verantwoorde keuze als het gaat om professioneel circulair isoleren.

Verder lezen:

No items found.
alle artikelen

Blijf op de hoogte van nieuwe inspiratie

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.