Blog

De Vries en Verburg bouwt op karakter en werkt op bouwafval

Voor de inrichting van het kantoor was het belangrijk om circulaire materialen en producten toe te passen.

Een bouwbedrijf wat bouwt op karakter dat is de Vries en Verburg. Op papier zijn er vele bouwbedrijven die zeggen circulair en duurzaam bezig te zijn. Echter de realiteit is vaak weerbarstig en uit zich in de bouwpraktijk vaak in verspilling en het toepassen van materialen waarin giftige stoffen zijn verwerkt. Niet gebruikte en gebruikte materialen worden op de bouwplaatsen weggegooid en belanden zo via containers in de verbrandingsovens. Dat moet ook anders kunnen dacht Timo Stuij, planontwikkelaar bij De Vries en Verburg bij de verbouwing en herinrichting van het kantoor in Stolwijk.

CIRCULAIR INRICHTEN, WAAR MOET JE BEGINNEN?

Waar moet je gaan beginnen als je circulair wilt gaan bouwen was de vraag. Gewoon eerst bij jezelf op je eigen kantoor en in stapjes. Steeds weer een stap maken in de goede richting. Bij de verbouwing is er veel aandacht geweest voor comfort, energiebesparing en materiaalgebruik. PCM-plafonds, biodynamische verlichting, veel beplanting en verrassende materiaalkeuzes.

BELANGRIJK OM CIRCULAIRE MATERIALEN EN PRODUCTEN TOE TE PASSEN

Voor de inrichting van het kantoor was het belangrijk om circulaire materialen en producten toe te passen. Enerzijds vanwege de directe impact, maar belangrijker nog om bewustwording te creëren onder collega’s en relaties. In veel gevallen zijn materialen op een hoger niveau in de keten terug te brengen dan we vermoeden.

VERGADEREN OP HOOG NIVEAU MET DE TAFEL EN BARKRUKKEN VAN GEBRUIKT BETONPLEX

Met gebruikt betonplex van de bouwplaats werden een spraakmakende hoge tafel en barkrukken gemaakt. De meubelen zijn remontabel gemaakt op basis van friction joints, zonder lijm, schroeven of spijkers. Elk onderdeel kan oneindig worden vervangen waardoor de levensduur erg lang is. De uitstraling is betekenisvol en herkenbaar voor elke bouwer. En de identiteit van de bouwplaats is terug te vinden in onze kantooromgeving.

AKOESTISCHE PANELEN EEN JUWEEL VOOR HET OOG EN GEMAAKT VAN AFVAL

Studio Wae ontwierp samen met EverUse circulaire isolatie, akoestische panelen die er spectaculair uitzien, geluid absorberen en zorgen voor akoestiek comfort. De panelen zijn gemaakt van afval van tapijtegels en cellulose afval (CO2).    

3D GEPRINTE PLANTENPOTTEN GEMAAKT VAN OUDE KOELKASTEN

De binnenkant van 4 koelkasten werden getransformeerd tot een prachtige circulaire plantenpot. De pot bevat negen kilo pure grondstof gemaakt van 100% gerecyclede content. Wanneer de Vries en Verburg de potten niet langer nodig heeft, neemt TRIBOO ze terug en zorgt dat er weer een stoel, tafel of lamp van wordt gemaakt.

MET ZIJN ALLEN BETROKKEN MET ZIJN ALLEN TROTS

Daarnaast zijn er stoelen, lampen en wandbekleding van gerecyclede PET-flessen en een wand gemaakt van sloophout. Als je het achteraf bekijkt hebben we toch heel wat stapjes gezet. Daar zijn wij met zijn allen trots op.